In een speciale perfusiemachine kunnen donorlevers langer bewaard worden. Nieuw onderzoek van het UMCG heeft duidelijk gemaakt dat de behandelresultaten na een langere bewaarduur net zo goed zijn als van transplantaties die zijn uitgevoerd direct na uitname van de donorlever.
Sinds begin 2023 worden levertransplantaties in het UMCG standaard overdag uitgevoerd. Dit is mogelijk doordat de donorlevers in een speciale perfusiemachine veel langer – tot wel 20 uur – gekoeld bewaard kunnen worden dan de maximaal 6-10 uur zonder perfusiemachine. Uit het onderzoek is gebleken dat dit kan zonder dat de kwaliteit van de donorlevers vermindert en dat het veilig is voor de ontvangers. In de eerste 30 dagen na de operatie deden zich geen complicaties voor die samenhingen met de langere bewaarduur en na een jaar waren alle patiënten nog in leven met een goed functionerende lever.
Door de nieuwe methode wordt een levertransplantatie beter planbare zorg; het is niet meer nodig om ’s nachts te opereren. Voordelen zijn dat er minder teams in de nachtdienst nodig zijn en de drempel voor gecombineerde hart-levertransplantatie of long-levertransplantatie lager is dan voorheen. Bovendien leidt het tot fittere operatieteams; uit de studie blijkt dat de levertransplantaties overdag gemiddeld bijna 2 uur korter duurden dan de transplantaties ’s nachts.
Bron: