Bij ernstig zieke patiënten met traumatisch hersenletsel en anemie verminderde een liberale transfusiestrategie het risico op een ongunstige neurologische uitkomst na 6 maanden niet. Dat blijkt uit een analyse van het HEMOTION-onderzoek.
Volwassenen met matig of ernstig traumatisch hersenletsel en anemie werden gerandomiseerd naar transfusie van rode bloedcellen volgens een liberale strategie (transfusie bij een Hb ≤ 10 g/dl) of een restrictieve strategie (bij ≤ 7 g/dl). De primaire uitkomstmaat was een ongunstige uitkomst, beoordeeld op basis van de score op de Glasgow Outcome Scale-Extended na 6 maanden. Secundaire uitkomsten waren onder meer mortaliteit, functionele onafhankelijkheid, kwaliteit van leven en depressie na 6 maanden.
In totaal werden 742 patiënten gerandomiseerd; 371 naar elke groep. Bij de analyse van de primaire uitkomstmaat konden 722 patiënten worden meegenomen. Het mediane Hb op de intensive care was 10,8 g/dl in de groep toegewezen aan de liberale strategie en 8,8 g/dl in de groep toegewezen aan de restrictieve strategie. Een ongunstige uitkomst trad op bij 249 van de 364 patiënten (68,4%) in de liberale strategiegroep en bij 263 van de 358 (73,5%) in de restrictieve strategiegroep (gecorrigeerd absoluut verschil: 5,4 procentpunten; 95%-BI -2,9 tot 13,7). Onder de overlevenden was een liberale strategie geassocieerd met hogere scores op sommige, maar niet alle, schalen die functionele onafhankelijkheid en kwaliteit van leven beoordelen. Er werd geen associatie waargenomen tussen transfusiestrategie en mortaliteit of depressie. VTE-events kwamen voor bij 8,4% van de patiënten in beide groepen, en het acute respiratory distress-syndroom kwam voor bij respectievelijk 3,3 en 0,8% van de patiënten in de groepen met een liberale respectievelijk restrictieve strategie.
Bron: