Voor zijn promotieonderzoek gebruikte Remco de Kock liquid biopsies om biomarkers voor tumoren te zoeken in het bloed van patiënten die vermoedelijk longkanker hebben. De Kock promoveerde 14 december jl. aan Eindhoven University of Technology (TU/e).
Bij longkanker in een vroeg stadium, is celvrij tumor-DNA (ctDNA) in zeer kleine hoeveelheden aanwezig. Om het te kunnen opsporen, zijn zeer gevoelige technieken nodig. De Kock ontworp daarom een droplet digital PCR-test voor ctDNA-analyse, die in ziekenhuizen kan worden gebruikt. Om deze nieuwe test te beoordelen, zette De Kock, samen met collega’s van TU/e en het Catharina Ziekenhuis een multicentrisch onderzoek op met meer dan 1.000 patiënten die vermoedelijk longkanker hadden.
De Kock vond een sterke overeenkomst tussen de ctDNA-concentratie in bloed en het ziektebeloop bij radiografische beeldvorming: “Op basis hiervan bevelen wij een nieuwe ctDNA-aanpak op basis van herhaald ctDNA-onderzoek ten zeerste aan om de frequentie van radiografische beeldvorming te sturen. Op deze manier zou ziekteprogressie eerder kunnen worden opgespoord.”
Bron: Catherina Ziekenhuis