Lokale behandeling multiorgaan mCRC verbetert overleving niet

Delen via:

De ORCHESTRA-studie was een prospectief onderzoek om na te gaan of patiënten met naar meerdere organen gemetastaseerd colorectaal carcinoom voordeel hebben van tumordebulking met lokale therapie, toegevoegd aan standaard palliatieve chemotherapie. De primaire resultaten, tijdens ASCO gepresenteerd, lieten zien dat in deze patiëntengroep lokale behandeling geen voordeel oplevert. Hoofdonderzoeker Elske Gootjes (Amsterdam UMC): “Je hoopt natuurlijk dat een behandeling toegevoegde waarde heeft, maar het is minstens zo belangrijk om patiënten een behandeling te onthouden als je weet dat die geen overlevingswinst biedt.”

De ORCHESTRA-studie was een investigator-initiated, fase III-studie waarin tussen 2013 en 2023 454 patiënten werden geïncludeerd. Patiënten konden deelnemen aan de studie als zij naar minimaal 2 organen gemetastaseerd colorectaal carcinoom hadden en wanneer door een multidisciplinair team werd ingeschat dat minimaal 80% van de metastasen te behandelen was middels resectie, radiotherapie en/of thermische ablatieve therapie. Ongeveer 40% van de deelnemers had meer dan 2 metastasen en ongeveer 60% 2 metastasen. Verder moesten patiënten in een goede conditie zijn en een levensverwachting hebben van minimaal 12 weken. 

Elske Gootjes licht de inclusiecriteria toe. “Er was ook een minimum aantal metastasen buiten de lever. Dus als een patiënt alleen levermetastasen had, moesten er ook ten minste twee laesies buiten de lever zijn. Tenzij de lever zo uitgebreid was aangedaan dat beide leverhelften waren aangedaan en er minstens 5 levermetastasen waren, dan was het ook voldoende om 1 uitzaaiing buiten de lever te hebben.”

De studie richtte zich daarmee uitdrukkelijk op patiënten met relatief uitgebreid gemetastaseerd colorectaal carcinoom, omdat bij patiënten met een beperkt aantal metastasen lokale behandeling hiervan al een plaats had gekregen, vertelt Gootjes. “Van oudsher was het zo dat zodra er uitzaaiingen waren, een patiënt automatisch in een palliatieve setting terechtkwam. Maar op een gegeven moment werd steeds duidelijker dat in het geval van alleen leveruitzaaiingen, lokale behandeling hiervan gepaard kon gaan met een lange overleving. Tegelijkertijd was er een ontwikkeling dat het met lokale behandelmethoden zoals thermale ablatie en stereotactische bestraling steeds vaker technisch haalbaar werd om uitzaaiingen te behandelen. Tijdens de multidisciplinaire bespreking van darmkankerpatiënten met uitzaaiingen kwam dan ook steeds vaker de vraag naar voren of tumordebulking mogelijk voordeel oplevert. En ook retrospectieve studies suggereerden dat er mogelijk een voordeel was van tumordebulking bij multiorgaanmetastasen van colorectaal carcinoom.”

Gootjes benadrukt dat het in de ORCHESTRA-studie niet werd gekeken naar patiënten met zogenoemde oligometastasen. “Er was een sterke overtuiging dat lokale behandeling in deze groep beter was, dus hebben wij gekozen voor de groep met uitgebreid gemetastaseerd colorectaal carcinoom, waarbij het nog wel technisch haalbaar was om lokaal te behandelen maar waarbij er consensus was dat de standaardbehandeling systeemtherapie is. De hoop was dat het toevoegen van de lokale behandeling een forse overlevingswinst zou opleveren. Idee hierachter was dat je misschien orgaanfunctie behoudt doordat die uitzaaiingen die functie niet bedreigen. En ook dat als de bulk van die tumor weg is, dat de aanwezige micrometastasen beter behandeld kunnen worden met de chemotherapie en dat misschien het eigen immuunsysteem daar nog iets aan kon bijdragen. Daarom hebben we meer dan 10 jaar geleden de studie gestart, met als doel een overlevingsverschil van minimaal 6 maanden aan te tonen. Hiervoor moesten 382 patiënten gerandomiseerd worden.”

Geen verschil in overleving

Alle patiënten startten met palliatieve systeemtherapie, gevolgd door randomisatie bij stabiele ziekte of respons bij eerste evaluatie. De deelnemers continueerden dan met ofwel standaard palliatieve systemische therapie (n = 192), ofwel tumordebulking plus palliatieve systemische therapie (n = 190). De primaire resultaten van de studie werden gepresenteerd tijdens het afgelopen ASCO-congres en toonden dat na een mediane follow-up van 32,3 maanden de mediane OS in de standaard- en experimentele arm 27,5 maanden versus 30,0 maanden was (adjusted HR 0,88, p = 0,225).1 De mediane PFS was respectievelijk 10,4 versus 10,5 maanden.

Gootjes: “Dat was wel teleurstellend. En enerzijds opvallend vanwege de resultaten die in eerdere retrospectieve series werden gezien. Aan de andere kant past dit bij het beeld van gemetastaseerde ziekte; de zichtbare metastasen zijn slechts een deel van de ziektelast. Dus er is meer ziekte dan hetgeen je kunt zien op een scan, en die vraagt behandeling met systemische therapie.”

Ook in diverse subgroepen was er geen voordeel van het toevoegen van lokale behandeling. Gootjes: “Bijvoorbeeld in de subgroep met peritoneale uitzaaiingen, die hiernaast ook nog een uitzaaiing hadden. Verder hebben we ingezoomd op de patiënten die goed respondeerden op de chemotherapie, ofwel die ten minste 6 maanden profijt hiervan hadden. Dan selecteer je eigenlijk een gunstigere groep uit. Maar ook daar geeft lokale behandeling geen overlevingswinst, hoewel dit wel patiënten zijn die relatief gezien langer leven. De standaardbehandeling in deze groep was systeemtherapie en dat moet zo blijven.”

Impact op kwaliteit van leven?

Opvallend was verder dat analyses van de kwaliteit van leven van de deelnemers geen significant verschil lieten zien tussen de groepen die wel of niet lokale behandelingen kregen. Diverse analyses vonden dat het toepassen van lokale behandeling veilig en haalbaar was. Anderzijds betekent dit niet dat er geen ernstige complicaties optraden, beklemtoont Gootjes. “25% van de patiënten had een ernstige complicatie. Dus de evidente belasting van de lokale behandeling en de complicaties die daarbij optreden, vertaalt zich niet in een verandering van kwaliteit van leven zoals we die meten in die vragenlijsten. Mogelijk meten de vragenlijsten toch niet zo goed wat je eigenlijk wilt weten, of mensen beleven dit toch anders omdat zij het gevoel hebben dat zij in de interventiearm beter af zijn dan in de controlearm. En dat ze daarom de complicaties voor lief nemen. Nu we weten dat dit geen overlevingswinst geeft, komt ook het optreden van complicaties en bijwerkingen in een ander licht te staan. Mogelijk dat ook patiënten de ‘prijs’ hiervan nu anders inschatten.”

Systemische behandeling verbeteren

De studie heeft daarmee een aantal belangrijke conclusies opgeleverd. Eén hiervan is dat de patiëntengroep die werd geïncludeerd in de ORCHESTRA-studie echt een andere groep is dan groep met enkel levermetastasen. Bij patiënten met enkel levermetastasen kan lokale behandeling of een levertransplantatie wel leiden tot een langdurige overleving, bleek onder meer uit 2 studies die eveneens tijdens het ASCO-congres werden gepresenteerd: COLLISION en TRANSMET. Gootjes: “Dat lijkt toch echt een andere groep patiënten. Daar zien we wel bij een deel van de patiënten een langere overleving met het toevoegen van lokale behandeling.”

Een andere conclusie is dat voor patiënten met meer uitgebreide ziekte met name winst is te behalen door het verbeteren van de systemische behandeling, aldus Gootjes. “Ik denk dat we de behandeling meer moeten baseren op de tumorbiologie. We moeten nog beter kijken wat ertoe leidt dat kankercellen zich vermenigvuldigen en uitzaaien buiten de lever. Als we daar beter kunnen ingrijpen met onze behandeling is er mogelijk nog winst te behalen. De lokale behandeling is interessant, maar is bij deze patiëntengroep niet van toegevoegde waarde.”

Referentie:

  1. Gootjes EC, Adhin AA, Bakkerus L, et al. Primary outcome analysis of the ORCHESTRA trial: A randomized phase III trial of additional tumor debulking to first-line palliative systemic therapy for patients with multiorgan metastatic colorectal cancer. J Clin Oncol. 2024;42 (suppl 17; abstr LBA3502).

 

Betere behandeling van prostaatkanker door combinatie van bestralingstechnieken

feb 2017 | Radiotherapie, Uro-oncologie

Lees meer over Betere behandeling van prostaatkanker door combinatie van bestralingstechnieken

Jaarlijkse longkankerscreening is kosteneffectief en kan veel sterfgevallen voorkomen

feb 2017 | Longoncologie

Lees meer over Jaarlijkse longkankerscreening is kosteneffectief en kan veel sterfgevallen voorkomen

Europese goedkeuring pembrolizumab bij NSCLC met tumor-PD-L1 expressie ≥ 50%

feb 2017 | Longoncologie

Lees meer over Europese goedkeuring pembrolizumab bij NSCLC met tumor-PD-L1 expressie ≥ 50%

Gestage groei aantal patiënten met kanker in Nederland

feb 2017 | Borstkanker, Longoncologie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Gestage groei aantal patiënten met kanker in Nederland

Niet standaard oxaliplatin bij ouderen met stadium III-dikkedarmkanker

jan 2017 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Niet standaard oxaliplatin bij ouderen met stadium III-dikkedarmkanker

Congressen en symposia

jan 2017

Lees meer over Congressen en symposia

Recent advances in the use of CAR T-cell therapies in relapsed/refractory diffuse large B-cell lymphoma and follicular lymphoma

1 okt 2024 om 12:00 | Lymfoom

Lees meer over Recent advances in the use of CAR T-cell therapies in relapsed/refractory diffuse large B-cell lymphoma and follicular lymphoma

Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

10 sep 2024 om 20:00

Lees meer over Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

Pakketbeslissingen en (on-)zekere kosteneffectiviteit: Willingness to Pay voor geneesmiddelen

1 jul 2024

Lees meer over Pakketbeslissingen en (on-)zekere kosteneffectiviteit: Willingness to Pay voor geneesmiddelen

Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

10 jun 2024 om 16:30 | Lymfoom

Lees meer over Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

Keynote webinar: Spotlight on antibody–drug conjugates in cancer

19 feb 2024 om 17:30 | Borstkanker

Lees meer over Keynote webinar: Spotlight on antibody–drug conjugates in cancer

Prostaatkanker nu en in de toekomst

25 jan 2024 | Uro-oncologie

Lees meer over Prostaatkanker nu en in de toekomst

Niet-melanoom huidkanker in de regio

31 aug 2023 | Dermato-oncologie, Radiotherapie

Lees meer over Niet-melanoom huidkanker in de regio

Keynote Webinar | Spotlight on Cardio-Oncology

16 mei 2023 om 17:30

Lees meer over Keynote Webinar | Spotlight on Cardio-Oncology

Borstkanker; een update op alle vlakken

9 mei 2023 om 20:00 | Borstkanker, Neuro-oncologie

Lees meer over Borstkanker; een update op alle vlakken

Immuno-oncologie module 1: immunologie en immuuntherapie

Lees meer over Immuno-oncologie module 1: immunologie en immuuntherapie

Immuno-oncologie module 2: Bijwerkingenmanagement en checkpoint inhibitors

Lees meer over Immuno-oncologie module 2: Bijwerkingenmanagement en checkpoint inhibitors

Immuno-oncologie module 3: Verpleegkundige casuïstiek

Lees meer over Immuno-oncologie module 3: Verpleegkundige casuïstiek

ASCO Direct™ GU 2025

vrijdag 14 feb 2025 t/m zaterdag 15 feb 2025 | Uro-oncologie

Lees meer over ASCO Direct™ GU 2025

Behandeling met immuuncheckpointremmers is veilig bij mensen met hiv en kanker

nov 2024 | HIV, Immuuntherapie, Longoncologie, Virale infecties

Lees meer over Behandeling met immuuncheckpointremmers is veilig bij mensen met hiv en kanker

GLP1-agonisten tijdens kankerbehandeling niet geassocieerd met hoger AKI-risico

okt 2024 | Acuut nierfalen, Immuuntherapie

Lees meer over GLP1-agonisten tijdens kankerbehandeling niet geassocieerd met hoger AKI-risico

Computerondersteunde diagnose poliepen minder specifiek in proximale colon

okt 2024 | Endoscopie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Computerondersteunde diagnose poliepen minder specifiek in proximale colon

Poeptransplantatie verbetert effect immuuntherapie bij nierkanker

okt 2024 | Immuuntherapie, Uro-oncologie

Lees meer over Poeptransplantatie verbetert effect immuuntherapie bij nierkanker

Verhoogd risico op maagkanker bij migrantengroepen

okt 2024 | Bacteriële infecties, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Verhoogd risico op maagkanker bij migrantengroepen

Drie studies geven richting aan verfijning behandeling colorectaal carcinoom

okt 2024 | Chirurgie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Drie studies geven richting aan verfijning behandeling colorectaal carcinoom

Melanoom in vroeg stadium op het spoor

okt 2024 | Dermato-oncologie

Lees meer over Melanoom in vroeg stadium op het spoor

Melanoom snel in beeld met kunstmatige intelligentie

sep 2024 | Dermato-oncologie

Lees meer over Melanoom snel in beeld met kunstmatige intelligentie

Trastuzumab-deruxtecan bij gevorderde HER2+ borstkanker met hersenmetastasen

sep 2024 | Borstkanker

Lees meer over Trastuzumab-deruxtecan bij gevorderde HER2+ borstkanker met hersenmetastasen

Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk

feb 2024 | Longoncologie

Lees meer over Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk

Podcast: Progress in PARP inhibitors - An exciting option for treating metastatic prostate cancer?

dec 2023 | Uro-oncologie

Lees meer over Podcast: Progress in PARP inhibitors - An exciting option for treating metastatic prostate cancer?

Podcast pancreascarcinoom

dec 2022 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Podcast pancreascarcinoom

Slokdarm- en maagkanker

jun 2021 | Chirurgie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Slokdarm- en maagkanker

Impact van COVID-19 op bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland

feb 2021 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Impact van COVID-19 op bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland

MedNet Oncologie 2024-05

okt 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-05

MedNet Oncologie special Colorectaal carcinoom

sep 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Colorectaal carcinoom

MedNet Oncologie 2024-04

aug 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-04

MedNet Oncologie special Borstkanker 2024

jul 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Borstkanker 2024

MedNet Oncologie special Longkanker 2024

jun 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Longkanker 2024

MedNet Oncologie 2024-03

jun 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-03

MedNet Oncologie 2024-02

apr 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-02

MedNet Oncologie special Uro-Oncologie 2024

mrt 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Uro-Oncologie 2024

MedNet Oncologie 2024-01

feb 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-01