Onderzoek van het Maastricht UMC+ toonde eerder aan dat ongeveer de helft van de patiënten met atriumfibrilleren (AF) die in aanmerking komen voor ablatiebehandeling ook slaapapneu heeft.
Deze kennis is van groot belang, omdat wanneer de slaapapneu niet wordt behandeld, de kans dat het AF door ablatie verholpen wordt daalt van 70% naar 50%. Nu ook is gebleken dat 1 op de 5 mensen met AF een afwijkende longfunctie heeft die kan wijzen op astma of COPD, slaan cardiologen en longartsen de handen ineen om een gezamenlijk zorgpad te ontwikkelen.
Hierin worden patiënten met AF gescreend op slaapapneu, COPD en astma. In een pilot is kritisch gekeken naar de samenwerking en zorgprocessen. Zo zijn afspraken gemaakt over wie wat doet; een cardiologieverpleegkundige kan getraind worden om een longfunctietest te doen en de cardioloog is bekwaam om een eerste beoordeling van de test te doen. Longartsen zijn beschikbaar voor advies en om de patiënten die dat nodig hebben te behandelen.
Cardioloog Dominik Linz: “Binnen het Hart+Vaat Centrum van het MUMC+ willen we leidend zijn in de behandeling van patiënten met hartritmestoornissen. We beseffen dat we daarvoor als cardiologen juist verder moeten kijken dan alleen het hart, zoals in dit geval de longen.”
Bron: