Is het mogelijk om op basis van de uitademingslucht te bepalen of mensen longkanker hebben? Sharina Kort, longarts in opleiding in Medisch Spectrum Twente, promoveerde onlangs aan de Universiteit Twente op haar onderzoek hiernaar.
Kort onderzoekt sinds 2015 de mogelijkheden van ademanalyse om de diagnose longkanker te kunnen stellen. In het onderzoek is een elektronische neus getraind om mensen met en zonder longkanker van elkaar te kunnen onderscheiden.
De neus is in 4 ziekenhuizen met 376 mensen getraind om longkanker in de uitademingslucht te herkennen. Vervolgens hebben de onderzoekers dit in een nieuwe groep van 199 mensen bevestigd. Kort: “Als de neus aangeeft dat er géén sprake is van longkanker, kunnen de onderzoekers met 94% zekerheid daadwerkelijk zeggen dat de persoon geen longkanker heeft.”
Onderzoek met een e-nose zou een snellere, goedkopere en minder vervelende manier kunnen zijn om longkanker op te sporen dan met de huidige onderzoeken, zoals biopsie. Met de e-nose is er bovendien snel resultaat, waardoor de tijd waarin een patiënt in onzekerheid zit korter wordt.
De volgende stap is het bepalen waar in het onderzoekstraject de elektronische neus het beste ingezet kan worden en de meeste voordelen oplevert voor de patiënt. Dat zal in een vervolgonderzoek moeten worden uitgezocht.
Bron: