Een tweejaarlijks bevolkingsonderzoek met een CT-scan kan de komende decennia bij 60-plussers veel meer gezondheidswinst opleveren dan stoppen met roken-programma’s. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC dat is gepubliceerd in eClinicalMedicine.
De kans op het krijgen van longkanker is bij mensen die intensief hebben gerookt zo hoog, dat stoppen met roken de ontwikkeling van longkanker onvoldoende kan voorkomen. Tevens leidt het aanbieden van hulp bij stoppen met roken niet altijd tot een geslaagde stoppoging.
Het in een vroeg stadium opsporen van longkanker door een bevolkingsonderzoek levert voor deze mensen daarom de meeste gezondheidswinst op, 5 tot 10 keer zoveel als het aanbieden van een programma gericht op stoppen met roken.
Met een programma gericht op stoppen met roken, zonder CT-screening, worden er beduidend minder levensjaren gewonnen in deze hoogrisicogroep. De onderzoekers benadrukken dat dit voor jongere generaties waarschijnlijk niet opgaat. Zij kunnen immers nog veel meer doen om hun risico op longkanker te verlagen.
Het blijft belangrijk om het niet beginnen met roken en het stoppen met roken in de maatschappij te bevorderen. Ook voor 60-plussers blijft stoppen met roken overigens belangrijk. Op andere vlakken wordt immers wel gezondheidswinst geboekt.
Bron: