Parasitaire worminfecties veroorzaken wereldwijd grote gezondheidsproblemen bij honderden miljoenen mensen. Toch zijn er geen vaccins beschikbaar die de infecties kunnen voorkomen. Daar wil een groep van internationale onderzoekers, geleid door het LUMC, verandering in brengen.
Onderzoek naar vaccins tegen helminthen is nog erg beperkt. Aan de hand van studies met vrijwilligers, die op een controleerde en veilige manier werden blootgesteld aan helminthen, weten wetenschappers eigenlijk pas net iets over hoe de immuunreactie van mensen tegen wormen werkt. Deze opgedane kennis willen de onderzoekers nu ook gaan toepassen op het ontwikkelen van vaccins.
De focus van het project, genaamd WORMVACS2.0, zal liggen op infecties met mijnwormen en schistosomen. Volgens de laatste schattingen zijn er 500 tot 800 miljoen mensen geïnfecteerd met mijnwormen en ongeveer 250 miljoen met schistosomen. De infecties komen vooral voor in tropische en subtropische gebieden.
Aan het project werken onderzoekers van meerdere instituten uit Europa, de Verenigde Staten, Afrika en Australië samen. LUMC-hoogleraar Cornelis Hokke is coördinator van het consortium. Voor het project ontvangen de onderzoekers 6,9 miljoen euro subsidie van de Europese Commissie als onderdeel van het Horizon Europe programma.
Bron: