Lymfeklierbiopten veel minder belastend dan vaak wordt aangenomen

Delen via:

Afname van weefselbiopten wordt bij RA-onderzoek weinig toegepast, vooral door de aanname dat dergelijk onderzoek als erg onaangenaam wordt ervaren. Maar is dat wel zo? Recent onderzoek laat zien dat mensen weinig moeite hebben met een lymfeklierbiopsie. Dr. Lisa van Baarsen, universitair hoofddocent (UHD) bij de Universiteit van Amsterdam, Amsterdam UMC, locatie AMC, was betrokken bij het onderzoek. “Hopelijk verlaagt dit de drempel voor gebruik van lymfeklierbiopten binnen reumatologieonderzoek.”

Als moleculair immunoloog was Van Baarsen in haar eigen woorden “een wat vreemde eend in de bijt” bij dit onderzoek. Weliswaar doet ze veel translationeel onderzoek gericht op ‘personalised medicine’ en het begrijpen van de oorzaak van ontstekingsreuma. “Ik probeer meer inzicht te krijgen in de werking van bepaalde aspecten van het immuunsysteem in de hoop dat die kennis kan bijdragen tot de ontwikkeling van nieuwe therapieën. Mijn focus ligt op RA, maar bepaalde principes zijn mogelijk ook toepasbaar op andere auto-immuungemedieerde ziekten.”

Motieven en ervaringen peilen

Voor haar labonderzoek is Van Baarsen in belangrijke mate afhankelijk van wat RA-patiënten afstaan, zoals biopten van lymfeklieren, synoviale biopten en bloedmonsters. Van Baarsen: “We vragen best veel van patiënten en beschikken het liefst over zoveel mogelijk weefselmateriaal. Wat vinden patiënten daar eigenlijk van? Wat zijn hun motieven en ervaringen, vinden ze het bijvoorbeeld zo pijnlijk als vaak wordt aangenomen? Ik vind het belangrijk dat te onderzoeken; niet alleen om patiënten beter te kunnen informeren en motiveren voor dergelijk onderzoek, maar ook om andere onderzoekers ervan te overtuigen dat deze biopten – letterlijk – een ingang kunnen zijn voor hun eigen onderzoek.”

Het onderzoek dat Van Baarsen en collega’s onlangs publiceerden, betrof de afname van lymfeklierbiopten uit de lies.1 Zelf heeft ze nooit veel moeite gehad om dergelijke biopten voor haar onderzoek te vergaren. “Maar andere onderzoekers zijn vaak verbaasd dat wij dergelijke studies kunnen uitvoeren. Lymfeklierbiopsieën mogen dan een routineprocedure zijn in de oncologie, maar zeker niet binnen de reumatologie.” Het onderzoek is gehouden bij RA-patiënten, risicopersonen en bij gezonde vrijwilligers. De resultaten (zie ook kader) waren opvallend positief, aldus Van Baarsen: “De deelnemers bleken de procedure helemaal niet pijnlijk te vinden, en driekwart wilde het best nog eens ondergaan. Dat was een meevaller.”

Beter inzicht in de pathogenese

Onderzoek naar de pathogenese van RA en andere reumatische aandoeningen focust doorgaans op inflammatie in het synoviale gewricht. Van Baarsen wil letterlijk verder kijken, door ook lymfeklierweefsel te onderzoeken. In serum zijn antistoffen al jaren voor de diagnose en klinische verschijnselen van RA aantoonbaar. “Die antistoffen worden initieel geproduceerd in de lymfeklieren: daar vind je al cellulaire veranderingen nog voordat je die in de gewrichten vindt. De resultaten van ons onderzoek van lymfeklierbiopsieën laten dat duidelijk zien.2 We hopen uiteindelijk te begrijpen waarom de antistofproductie begint te stijgen en of je dat proces alsook latere immuunactivatie kunt onderdrukken. Dan kom je uit bij wat eigenlijk de heilige graal is bij onderzoek naar RA en andere auto-immuunziekten: ingrijpen bij mensen met een verhoogd risico om te voorkomen dat ze de ziekte krijgen.” Van Baarsen doet vooral veel onderzoek naar de belangrijke immunomodulerende rol die stromale cellen uit lymfeklieren lijken te spelen – naast stromale cellen uit het synovium. Ze hoopt in de toekomst ook bij te dragen aan de diagnostiek en zelfs aan de behandeling van auto-immuunziekten. “Dat kan door biomarkers te identificeren die de behandelrespons voorspellen, en door targets te identificeren voor innovatieve behandelingen.”

Therapierespons

Van Baarsen heeft ook meegewerkt aan een studie naar het effect van een behandeling van RA met B-celdepletie (rituximab) op lymfeklierweefsel.3 “We hoopten meer inzicht te krijgen in de vraag waarom niet alle RA-patiënten even goed reageren op rituxumab en waarom B-cellen na behandeling persisteren en zich weer vermeerderen. We hebben laten zien dat B-celdepletie in lymfeklierweefsel na behandeling met rituximab incompleet is en dat met name een bepaalde subset van B-cellen aanwezig blijft in de lymfeklieren, namelijk CD27+IgD-geswitchte geheugen-B-cellen. We hadden te weinig proefpersonen om een mogelijke link te kunnen leggen met ‘flare’ van de ziekte. Deze studie illustreert in elk geval dat je lymfeklierbiopten ook heel goed kunt gebruiken bij studies naar therapierespons.”

Vaker toepassen

Denkt Van Baarsen dat er nu veel vaker lymfeklierbiopten zullen worden afgenomen voor reumatologisch onderzoek? “Dat is inderdaad wel wat wij hopen te bereiken. Het is logistiek gezien echter wel wat uitdagend, omdat het doorgaans teamwork is in samenwerking met radiologen, reumatologen, immunologen en laboranten. Al zijn er ook reumatologen die heel goed echogeleid biopten kunnen afnemen en dat wellicht zelf zouden willen doen.”

Ter afsluiting vertelt Van Baarsen dat het de bedoeling is, een vergelijkbaar onderzoek naar beenmergbiopsieën te gaan uitvoeren. “Dat wordt ook altijd gezien als een pijnlijke procedure waar veel weerstand tegen is, maar is een veelgebruikte toepassing bij onze collega’s van hematologie. Wat is nu écht de ervaring van de studiedeelnemers die zo’n beenmergbiopsie ondergaan voor reumatologieonderzoek?”

Opzet en resultaten van het onderzoek

Het onderzoek van Van Baarsen en collega’s had als doel om de motieven, verwachtingen en ervaringen te peilen van mensen die een echogeleide naaldbiopsie van een lymfeklier in de lies ondergaan.1 Ook werd gekeken naar de moleculaire en cellulaire kwantiteit en kwaliteit van de verzamelde biopten. De 50 deelnemers waren zowel RA-patiënten als gezonde vrijwilligers. Hun was gevraagd zowel voor als na de procedure vragenlijsten in te vullen. Van de 50 deelnemers deden 43 (86%) dat. Op een schaal van 1 (niet pijnlijk) tot 5 (zeer pijnlijk) was de mediane score 1. Opvallend was ook dat driekwart van de respondenten (32 van de 43) aangaf, de procedure best een tweede keer te willen ondergaan. Ruim de helft (23) zouden anderen willen stimuleren ook aan deze studie deel te nemen. De motieven om deel te nemen waren meest altruïstisch van aard. Vaak ontstond een hematoom in de lies, andere significante bijverschijnselen deden zich niet voor. De biopten leverden voldoende hoeveelheden RNA en lymfocyten op voor moleculaire en cellulaire analyses. Dit onderzoek werd medegefinancierd door ReumaNederland, een ZonMw VIDI-subsidie (91718371) en AMC fellowship (beide aan dr. Van Baarsen).

 

Carol Nachmann Award voor professor Huizinga en professor Toes

jul 2018 | RA

Lees meer over Carol Nachmann Award voor professor Huizinga en professor Toes

Belimumab in basispakket voor SLE

jul 2018 | SLE

Lees meer over Belimumab in basispakket voor SLE

Flinke besparing op reumamedicatie mogelijk

jun 2018 | RA

Lees meer over Flinke besparing op reumamedicatie mogelijk

Guselkumab effectief bij PsA

jun 2018 | Arthritis psoriatica

Lees meer over Guselkumab effectief bij PsA

Besluit over basispakket benadeelt patiënt

jun 2018 | Arthritis psoriatica, Osteoporose, RA

Lees meer over Besluit over basispakket benadeelt patiënt

Bimekizumab behaalt als eerste primair eindpunt ASAS40-respons na 12 weken

jun 2018 | Spondyloartritis

Lees meer over Bimekizumab behaalt als eerste primair eindpunt ASAS40-respons na 12 weken

SpA café 8:
De nieuwe richtlijnen voor Arthritis Psoriatica

2 okt 2024 om 18:30 | Arthritis psoriatica, Spondyloartritis

Lees meer over SpA café 8:
De nieuwe richtlijnen voor Arthritis Psoriatica

Masterclass: Psoriatic Disease recente ontwikkelingen in de behandeling

30 jul 2024 | Artritis, Psoriasis

Lees meer over Masterclass: Psoriatic Disease recente ontwikkelingen in de behandeling

SpA café 7:
Perifere uitingen van SpA in de klinische praktijk

11 apr 2024 om 18:30 | Spondyloartritis

Lees meer over SpA café 7:
Perifere uitingen van SpA in de klinische praktijk

Expertdebat SLE, Deel 3 - Praktische handvatten: Van zwangerschapswens tot de rol van B-cellen in lupus

11 mrt 2024 | Immuuntherapie, SLE

Lees meer over Expertdebat SLE, Deel 3 - Praktische handvatten: Van zwangerschapswens tot de rol van B-cellen in lupus

SpA café 5: De nieuwe ASAS-EULAR aanbevelingen voor de behandeling van axSpA

8 nov 2023 | Spondyloartritis

Lees meer over SpA café 5: De nieuwe ASAS-EULAR aanbevelingen voor de behandeling van axSpA

ReumaReality: gepersonaliseerde zorg voor uiteenlopende patiënten

30 okt 2023 om 20:00 | Artrose

Lees meer over ReumaReality: gepersonaliseerde zorg voor uiteenlopende patiënten

SpA café 6: Structurele schade bij axiale SpA

3 okt 2023 om 18:30 | Spondyloartritis

Lees meer over SpA café 6: Structurele schade bij axiale SpA

SpA café 3: pijn herkennen en behandelen bij patiënten met SpA

6 mrt 2023 | Arthritis psoriatica, Spondyloartritis

Lees meer over SpA café 3: pijn herkennen en behandelen bij patiënten met SpA

Expertdebat SLE en lupus nefritis - Deel 2

21 dec 2022 | Immuuntherapie, SLE

Lees meer over Expertdebat SLE en lupus nefritis - Deel 2

e-learning SpA in de praktijk

Psoriasis, Spondyloartritis

Lees meer over e-learning SpA in de praktijk
Er zijn geen bijeenkomsten gevonden.

Mag het een milligrammetje minder?

nov 2024 | RA

Lees meer over Mag het een milligrammetje minder?

AI in de reumatologie: blik op de (nabije) toekomst

nov 2024

Lees meer over AI in de reumatologie: blik op de (nabije) toekomst

IL17A-remmer lijkt ook effectief bij kinderen met ziekte van Still

nov 2024 | Arthritis psoriatica, Artritis, JIA

Lees meer over IL17A-remmer lijkt ook effectief bij kinderen met ziekte van Still

Nieuwe ACR-richtlijn voor lupusnefritis benadrukt combinatiebehandeling

nov 2024 | Chronische nierschade, SLE

Lees meer over Nieuwe ACR-richtlijn voor lupusnefritis benadrukt combinatiebehandeling

Late breaker: emapalumab effectief bij macrofaagactivatiesyndroom

nov 2024 | JIA

Lees meer over Late breaker: emapalumab effectief bij macrofaagactivatiesyndroom

Insulineresistentie gerelateerd aan 31 ziektes

sep 2024 | Bacteriële infecties, Bewegingsstoornissen, Diabetes, Jicht, Pancreatitis

Lees meer over Insulineresistentie gerelateerd aan 31 ziektes

RECLARIT: app ondersteunt RA-patiënten bij zelfmanagement

jun 2024 | RA

Lees meer over RECLARIT: app ondersteunt RA-patiënten bij zelfmanagement

Actieve anti-IL-6-immuuntherapie voor knieartrose: een fase I-trial

jun 2024 | Artrose, Immuuntherapie

Lees meer over Actieve anti-IL-6-immuuntherapie voor knieartrose: een fase I-trial

Hoe snel na verdenking valt de diagnose axiale spondyloartritis?

jun 2024 | Spondyloartritis

Lees meer over Hoe snel na verdenking valt de diagnose axiale spondyloartritis?

Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

nov 2022 | Psoriasis

Lees meer over Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

De voor- en nadelen van zorg op afstand: ervaringen van Nederlandse reumatologen tijdens COVID

nov 2020

Lees meer over De voor- en nadelen van zorg op afstand: ervaringen van Nederlandse reumatologen tijdens COVID

Podcast - Terugkerende koortssyndromen: steeds beter te (be)grijpen en behandelen

okt 2020

Lees meer over Podcast - Terugkerende koortssyndromen: steeds beter te (be)grijpen en behandelen

De ACR-adviezen voor reumatologische zorg tijdens de COVID-19-pandemie nader bekeken

aug 2020 | RA, SLE

Lees meer over De ACR-adviezen voor reumatologische zorg tijdens de COVID-19-pandemie nader bekeken

MedNet Reumatologie 2024-03

sep 2024

Lees meer over MedNet Reumatologie 2024-03

MedNet Reumatologie 2024-02

jun 2024

Lees meer over MedNet Reumatologie 2024-02

MedNet Reumatologie 2024-01

mrt 2024

Lees meer over MedNet Reumatologie 2024-01

MedNet Reumatologie 2023-04

dec 2023

Lees meer over MedNet Reumatologie 2023-04

MedNet Reumatologie 2023-02

jun 2023

Lees meer over MedNet Reumatologie 2023-02

MedNet Reumatologie 2023-01

mrt 2023

Lees meer over MedNet Reumatologie 2023-01

MedNet Reumatologie 2022-04

dec 2022

Lees meer over MedNet Reumatologie 2022-04

MedNet Reumatologie 2022-03

sep 2022

Lees meer over MedNet Reumatologie 2022-03

MedNet Reumatologie 2022-02

jun 2022

Lees meer over MedNet Reumatologie 2022-02