Marien de Jonge is benoemd tot hoogleraar Infectie en Immuniteit aan het Radboudumc/de Radboud Universiteit. De Jonge onderzoekt de interactie tussen ziekteverwekkers, zoals virussen en bacteriën, en ons immuunsysteem, met name in de luchtwegen.
De Jonge bekijkt met zijn onderzoeksgroep hoe epitheelcellen en immuuncellen in de slijmvliezen zich gedragen na infectie. Daarnaast onderzoekt hij alternatieven voor de gebruikelijke vaccinatieroute, zoals een vaccin dat via de neus wordt toegediend voor bescherming tegen de besmettelijke pneumokokkenbacterie, die in kwetsbare groepen kan leiden tot sepsis en hersenvliesontsteking.
Het voordeel van een vaccinatie via de neus, is dat het vaccin meteen op de juiste plek terecht komt. Dit vergroot de kans op bescherming tegen infectie en blokkeert mogelijk de transmissie van ziekteverwekkers, juist bij luchtweginfecties erg belangrijk.
Daarnaast ontwikkelt De Jonge nieuwe technieken voor betere monitoring van de dynamiek van ontstekingsreacties en onderzoekt hij de mogelijkheden voor een nieuwe diagnostische methode om in uitgeademde lucht de veroorzaker van lagere luchtweginfecties te detecteren.
Betere preventie en diagnose van infectie- en ontstekingsziekten is niet alleen in Nederland relevant, maar met name voor mensen in lage- en middeninkomenslanden waar veel van deze ziekten voorkomen.
Bron: