Het promotieonderzoek van dr. Floor Dijxhoorn, uitgevoerd voor IKNL in samenwerking met het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het LUMC, toont aan dat zorgverleners in de palliatieve zorg in Nederland uitdagingen en emotionele stress ervaren bij het verlenen van deze zorg.
In haar proefschrift ‘Care about care for healthcare professionals providing palliative care’ besteedt Dijxhoorn aandacht aan de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg.
Uit systematisch literatuuronderzoek blijkt dat ongeveer 1 op de 5 zorgverleners in de palliatieve zorg burn-outklachten ervaren. Bovendien hadden de mensen die deze zorg verleenden in een algemene setting (zoals een ziekenhuis) een hogere mate van burn-outsymptomen dan zorgverleners in een hospice.
Dijxhoorn stelt voor het ABC-model te gebruiken om gelaagd te kijken naar de ondersteuning van zorgverleners in het omgaan met deze emotionele impact. Dit model legt primair de focus op het besteden van Aandacht (A) voor deze emotionele impact bij alle zorgverleners. Als ‘Aandacht’ alleen niet voldoende is, moeten Begeleiding (B) en Crisisinterventie (C) beschikbaar zijn.
Het model benadrukt de gedeelde verantwoordelijkheid voor het omgaan met de emotionele impact, waarbij organisaties een cruciale rol spelen bij het creëren van de noodzakelijke voorwaarden voor individuen en teams.
Bron: