Het aantal actief geregistreerde orgaandonoren is met ruim 50% gestegen sinds de invoering van de nieuwe donorwet in 2020. Dat blijkt uit een evaluatie van de Wet op Orgaandonatie door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
De wetswijziging van 4 jaar geleden maakt je een potentiële orgaandonor, tenzij je aangeeft dat niet te willen. Het aantal actieve registraties is gestegen van 6,9 miljoen in 2020 naar 10,7 miljoen in 2023. Dit zijn mensen die actief hun keuze hebben ingevuld in het Donorregister. 4,8 miljoen van hen geeft toestemming voor donatie, 4,4 miljoen mensen doen dat niet. De rest laat de beslissing over aan een nabestaande.
Het aantal daadwerkelijke donororganen en uitgevoerde transplantaties is licht gestegen. Of dat te danken is aan de wetswijziging kan nog niet worden geconcludeerd, aldus de onderzoekers die de evaluatie realiseerden. Over 5 jaar laat demissionair minister Dijkstra daarom nog een evaluatie uitvoeren.
Ruim 3 miljoen Nederlanders staan met ‘geen bezwaar’ in het register. Zij hebben geen actieve keuze doorgegeven. Voor de helft van hen is dat bewust, voor de rest is onvoldoende duidelijk wat hun wensen zijn. Volgens ondervraagde zorgverleners levert dit onduidelijkheid en lastige gesprekken op. Minister Dijkstra wil dat jongeren die 21 jaar oud worden en in het Donorregister geregistreerd staan met ‘geen bezwaar’ een brief krijgen die hen eraan herinnert om hun keuze actief te maken.
Bron: