Meer fietsongelukken zorgen voor meer hersenletsel

Delen via:

Het aantal fietsongelukken in ons land neemt snel toe. Dat zorgt voor relatief veel hersenletsel. Oorzaken zijn met name het stijgend aantal ouderen en jongeren met een elektrische fiets en de razendsnelle opmars van de fatbike bij jongeren. Neuroloog dr. B. (Bram) Jacobs (UMCG) en directeur dr. M.J. (Martijntje) Bakker van VeiligheidNL reageren op de ontwikkelingen.

Fietsveiligheid staat al langer op de agenda van neurologen, traumachirurgen en artsen in het algemeen. In 2022 is het collectief Artsen voor Veilig Fietsen opgericht, dat samen met onder andere de Hersenstichting de jaarlijkse Dag van de Fietshelm organiseert. “Het aantal slachtoffers van fietsongevallen nam toe, en daarmee ook het aantal blijvende letsels en de ernst daarvan”, vertelt Jacobs. “De grote toename van gebruik van elektrische fietsen, met name door ouderen, leidde niet tot toename in het gebruik van een fietshelm. Ouderen zijn al kwetsbaarder vanwege minder reactievermogen en balans. Dat vergroot de kans om onderuit te gaan en op het hoofd te vallen. Veel ouderen gebruiken bovendien antitrombotica, wat de hersenschade extra kan vergroten.”

Onoverzichtelijk

Artsen voor Veilig Fietsen richtte zich aanvankelijk vooral op het dragen van een fietshelm. Inmiddels is de aandacht verbreed, verklaart Jacobs. Onder andere naar de fiets-infrastructuur. “Zo zijn er in Groningen kruispunten waar alle stoplichten voor fietsers tegelijk op groen gaan. Vroeger werkte dat, maar nu zijn er e-bikes, bakfietsen, fietskoeriers, scooters, fatbikes… Het is erg onoverzichtelijk geworden, ook op fietspaden. Er zijn natuurlijk ook meer auto’s, maar de meeste fietsongelukken zijn eenzijdig en het gevolg van bijvoorbeeld het op- en afstappen van een oudere op een fiets.”

Een andere belangrijke oorzaak van het gestegen aantal ongelukken is de komst van de fatbike, volgens Jacobs een gevolg van de helmplicht voor scooters waarvoor neurologen, traumachirurgen en andere zorgverleners destijds hebben gepleit. “Dat is een succes geworden, er zijn nog weinig scooterrijders zonder helm. Maar niet iedereen wil een helm dragen. Fabrikanten zijn daarop ingesprongen met de fatbike, die ook nog eens veel meer is afgestemd op jongeren.”

Voorlichting

De snelste, gemakkelijkste en goedkoopste manier om hersenschade door een fietsongeluk te voorkomen, is nog steeds het dragen van een helm. Jacobs: “We weten dat dat helpt tegen hersenletsel en het kan ernstigere vormen van hersenletsel en zelfs overlijden voorkomen. Ik vind niet per se dat een helm verplicht moet worden. Ik zie liever dat we jongeren en 60-plussers er met voorlichting van kunnen overtuigen om op een fiets, zeker een elektrische fiets, een helm te dragen. Daarnaast kunnen fietstrainingen voor senioren helpen tegen ongelukken. Tegelijk praten wij als artsen met gemeenten en provincies om de fiets-infrastructuur aan te passen.”

Dat een overheidscampagne kan werken, is volgens Jacobs aangetoond in Denemarken. “Daar is een grappige en goede campagne gevoerd, met onder andere een filmpje over een Viking die zonder helm ten strijde wil trekken. Hij wordt teruggeroepen door zijn vrouw en kinderen om een helm op te zetten. Met zoiets creatiefs en humoristisch kun je veel bereiken. Ik hoor in mijn spreekkamer ook veel mensen zeggen dat ze voortaan een helm gaan dragen, maar dat is ná een ongeval. Dan is het dus eigenlijk al te laat. Ik wil graag juist letsel voorkomen. Ik zie in mijn werk welke gevolgen een val op het hoofd kan hebben.”

Op de vraag of de Vereniging voor Neurologie een rol kan spelen in deze hele discussie, trekt Jacobs het breder: “Ook bijvoorbeeld SEH-artsen, traumachirurgen en kinderartsen hebben met het onderwerp te maken. Ik denk dat dit namens de Federatie Medisch Specialisten als geheel moet worden benaderd. Binnen de Federatie bestaat een enorm netwerk in Nederland. Daarmee kunnen we onze stem versterken.”

Meetweek

VeiligheidNL houdt het aantal ongevallen en letsels, waaronder verkeersongevallen, sinds 1997 bij in het Letsel Informatie Systeem (LIS) op een representatief aantal SEH’s in Nederland. “In de eerste helft van 2024 werden 140 ongevallen met een fatbike geregistreerd”, vertelt Martijntje Bakker. “Het letsel van jonge slachtoffers op een fatbike is vaak ernstig: bijna een kwart van de slachtoffers in de leeftijd van 12 tot en met 15 jaar heeft hersenletsel.” Ook slachtoffers van dezelfde leeftijd van een ongeluk met een e-bike hebben meer hersenletsel (22%) dan bij ongevallen op een normale fiets (12%), wat een indicatie is voor gemiddeld ernstiger letsel.

Begin oktober vond een landelijke meetweek plaats in alle 82 ziekenhuizen met een SEH. In die week belandden alleen al 96 slachtoffers op een SEH door een fietsongeval met een fatbike. “Als dit voor Nederland een gemiddelde week was, worden jaarlijks naar schatting 5.000 fatbikers op een SEH behandeld”, aldus Bakker.

Naast de 96 fatbikers die in de meetweek een SEH bezochten, waren 31 personen aangereden door een fatbike. In totaal waren er in de meetweek 1.291 SEH-bezoeken als gevolg van een fietsongeval.

Tweederde van de fatbike-ongevallen in de meetweek vond plaats in een Randstedelijke provincie. In bijna de helft van de fatbike-ongevallen was het slachtoffer tussen de 12 en 15 jaar. Van alle slachtoffers droeg slechts 3% van de fatbikers en 6% van de e-bikers een helm.

De toename van het aantal ongelukken met elektrische fietsen vindt ook Bakker zorgelijk. “We maken ons vooral zorgen om de jonge doelgroep. Bij hen zien we een veel grotere stijging van het aantal ongevallen dan bij ouderen. In de periode 2018-2022 zagen we al een grote toename van het aantal slachtoffers op een e-bike tussen 12 en 17 jaar. Die toename was meer dan 300%, veel meer dan bij 55-plussers.”

Leeftijdgrens

Momenteel zijn er geen regels voor e-bikes en fatbikes. “Op het opvoeren ervan wordt nu beter gehandhaafd, onder meer met rollerbanken door de politie”, weet Bakker. “De minister pleit voor maatregelen voor alle elektrische fietsen gezamenlijk. Daar zijn wij het mee eens omdat de cijfers dat onderbouwen en omdat het uitzonderen van één type fiets geen zin heeft. In de letselcijfers zien we een toename in de leeftijdscategorie tot 16 jaar. Veel risicovolle zaken hebben een leeftijdgrens van 16 jaar, bijvoorbeeld het mogen rijden op een snorfiets of brommer. Dan is het vreemd als er geen regels zijn voor voertuigen die ook 25 km/uur kunnen rijden.”

Daarnaast kan het dragen van een helm worden gestimuleerd, denkt Bakker. VeiligheidNL pleit nu niet voor een helmplicht omdat een helm een ongeluk niet voorkomt. “Maar een helm is bij een ongeval wel erg effectief tegen hersenletsel. Totdat er wetgeving is, adviseren wij ouders ook om goed na te denken of je wel een fatbike wilt kopen voor je kind. Het is een vervoersmiddel met extra risico op ongelukken. Een zware hersenschudding kan er al voor zorgen dat een kind op school een jaar achter raakt. En hersenletsel kan onomkeerbaar zijn. Een kind kan daar het hele leven last van hebben.”

Eenvoudige en snelle optie

Neuroloog Bram Jacobs benadrukt dat het dragen van een helm slechts een deel is van fietsveiligheid, maar wel een effectieve, eenvoudige en snelle optie. Voorlichting daarover begint volgens hem op de basisschool. Daarnaast is het goed als ook ouders een helm dragen, als voorbeeld voor de kinderen. “Als elk jaar meer kinderen een fietshelm gaan dragen, dan is dat winst. We moeten overigens ook oog hebben voor de financiële kant: een groeiend kind heeft meerdere helmen nodig, en die zijn redelijk prijzig. Niet alle ouders kunnen dat betalen. Ook speelt het duurzaamheidsaspect: als kinderen veel helmen verslijten, komen er steeds meer afgedragen helmen. Maar ik denk dat we met elkaar in staat moeten zijn om voor deze punten een oplossing te vinden.”

Recidief arterieel herseninfarct bij kinderen

jan 2017

Lees meer over Recidief arterieel herseninfarct bij kinderen

Leven bij een drukke weg geassocieerd met dementierisico

jan 2017 | Dementie

Lees meer over Leven bij een drukke weg geassocieerd met dementierisico

Associatie amyloïdpathologie en myeline bij preklinische Alzheimer

jan 2017 | Dementie

Lees meer over Associatie amyloïdpathologie en myeline bij preklinische Alzheimer

Oplosbaar CD27 biomarker bij CIS

jan 2017 | Multipele Sclerose

Lees meer over Oplosbaar CD27 biomarker bij CIS

Nierfunctie en dementierisico

jan 2017 | Dementie

Lees meer over Nierfunctie en dementierisico

Casus: Patiënt met diabetische voet

feb 2015 | Diabetes

Lees meer over Casus: Patiënt met diabetische voet

Overmatige slaperigheid overdag bij OSA & narcolepsie: de laatste inzichten

22 jan 2025 om 20:00

Lees meer over Overmatige slaperigheid overdag bij OSA & narcolepsie: de laatste inzichten

Neurologisch Jaaroverzicht 2024

17 dec 2024 om 20:00 | Bewegingsstoornissen, Dementie, Hoofdpijn, Multipele Sclerose

Lees meer over Neurologisch Jaaroverzicht 2024

Hersenbloedingen in nieuw perspectief:
het belang van TIME=BRAIN en het couperen van antistolling

2 dec 2024 om 20:00 | Neuro-vasculair

Lees meer over Hersenbloedingen in nieuw perspectief:
het belang van TIME=BRAIN en het couperen van antistolling

RNA therapie: nu en in de toekomst - deel 2

30 sep 2024 om 20:00

Lees meer over RNA therapie: nu en in de toekomst - deel 2

B-cel therapieën bij MS: impact op immunologie

10 jun 2024 | Multipele Sclerose, Vaccinatie

Lees meer over B-cel therapieën bij MS: impact op immunologie

Keynote webinar | Spotlight on sleep in brain health

2 mei 2024 om 18:00

Lees meer over Keynote webinar | Spotlight on sleep in brain health

Neurologisch Jaaroverzicht 2023

20 feb 2024 | Bewegingsstoornissen, Dementie, Epilepsie, Hoofdpijn, Multipele Sclerose, Neuro-vasculair

Lees meer over Neurologisch Jaaroverzicht 2023

Masterclass Wervelkolom Welzijn: hedendaagse inzichten en oplossingen

30 jan 2024 om 20:00

Lees meer over Masterclass Wervelkolom Welzijn: hedendaagse inzichten en oplossingen

Plaatsbepaling van device-aided therapies (DATs) bij de ziekte van Parkinson

7 aug 2023 | Bewegingsstoornissen

Lees meer over Plaatsbepaling van device-aided therapies (DATs) bij de ziekte van Parkinson
Er zijn geen e-learnings gevonden.
Er zijn geen bijeenkomsten gevonden.

Bloedverdunners verminderen cognitieve achteruitgang bij AF niet

dec 2024 | Neuro-vasculair, Ritmestoornissen

Lees meer over Bloedverdunners verminderen cognitieve achteruitgang bij AF niet

Hoeveelheid reticulaire pseudodrusen gerelateerd aan risico op een beroerte

sep 2024 | Myocardinfarct, Netvliesafwijkingen, Neuro-vasculair

Lees meer over Hoeveelheid reticulaire pseudodrusen gerelateerd aan risico op een beroerte

Veranderingen in korteketenvetzuren hangen samen met ziekteprogressie bij patiënten met MS

sep 2024 | Multipele Sclerose

Lees meer over Veranderingen in korteketenvetzuren hangen samen met ziekteprogressie bij patiënten met MS

De effectiviteit, veiligheid en belasting van behandeling met cladribine-tabletten

sep 2024 | Multipele Sclerose

Lees meer over De effectiviteit, veiligheid en belasting van behandeling met cladribine-tabletten

Hoe presenteert corticale encefalitis zich bij kinderen met MOGAD?

sep 2024 | Multipele Sclerose

Lees meer over Hoe presenteert corticale encefalitis zich bij kinderen met MOGAD?

3D-FLAIR bruikbaar voor de identificatie van neuritis optica

sep 2024 | Multipele Sclerose

Lees meer over 3D-FLAIR bruikbaar voor de identificatie van neuritis optica

De-escalatie geeft hoger risico op relapses en ziekteprogressie

sep 2024 | Multipele Sclerose

Lees meer over De-escalatie geeft hoger risico op relapses en ziekteprogressie

Therapeutische inertie bij de behandeling van vrouwen met MS

sep 2024 | Multipele Sclerose

Lees meer over Therapeutische inertie bij de behandeling van vrouwen met MS

Kan progressie onafhankelijk van relapsactiviteit worden vastgesteld met patiëntgerapporteerde uitkomsten?

sep 2024 | Multipele Sclerose

Lees meer over Kan progressie onafhankelijk van relapsactiviteit worden vastgesteld met patiëntgerapporteerde uitkomsten?

Podcast: AI in stroke - Using deep learning to predict clinical outcomes after stroke

jan 2024 | Neuro-vasculair

Lees meer over Podcast: AI in stroke - Using deep learning to predict clinical outcomes after stroke

Podcast: Stem cell therapy for PD - A new era for managing Parkinson’s disease?

dec 2023 | Bewegingsstoornissen

Lees meer over Podcast: Stem cell therapy for PD - A new era for managing Parkinson’s disease?

Real World Evidence in MS

jan 2020 | Multipele Sclerose

Lees meer over Real World Evidence in MS

MedNet Neurologie 2024-04

dec 2024

Lees meer over MedNet Neurologie 2024-04

MedNet Neurologie 2024-03

sep 2024

Lees meer over MedNet Neurologie 2024-03

MedNet Neurologie 2024-02

jun 2024

Lees meer over MedNet Neurologie 2024-02

MedNet Neurologie 2024-01

mrt 2024

Lees meer over MedNet Neurologie 2024-01

MedNet Neurologie 2023-04

dec 2023

Lees meer over MedNet Neurologie 2023-04

MedNet Neurologie 2023-03

sep 2023

Lees meer over MedNet Neurologie 2023-03

MedNet Neurologie 2023-02

jun 2023

Lees meer over MedNet Neurologie 2023-02

MedNet Neurologie 2023-01

mrt 2023

Lees meer over MedNet Neurologie 2023-01

MedNet Neurologie 2022-04

dec 2022

Lees meer over MedNet Neurologie 2022-04