Wereldwijd is niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) de meest voorkomende oorzaak van chronische leverziekte. Toch bestaat er geen behandeling tegen NAFLD. Andries Heida deed op de afdeling Kindergeneeskunde van het UMCG promotieonderzoek naar hoe NAFLD ontstaat en hoe het zich verder ontwikkelt naar andere leveraandoeningen.
NAFLD omvat verschillende leverbeschadigingen, waaronder steatose, niet-alcoholische steatohepatitis (NASH), fibrose en/of cirrose. NASH kan zich verder ontwikkelen tot onomkeerbare aandoeningen, zoals levercirrose en levercarcinomen.
Heida toont in zijn proefschrift aan dat chronische hepatitis de aanmaak van verschillende vetten in de lever stimuleert en een rol speelt bij het ontstaan van NAFLD. Long non-coding RNA – dat recentelijk is gelinkt aan de mate van NAFLD – bleek daarentegen geen directe rol te spelen in de ontwikkeling van NAFLD, terwijl het wel bijdraagt aan het ontstaan van leverkanker in een preklinisch diermodel.
Heida’s onderzoek geeft ook inzicht in processen die zijn betrokken bij de cholesterolabsorptie in de darm. Daardoor is beter te begrijpen waarom er zo’n grote variatie tussen mensen is in cholesterolabsorptie.
Heida promoveerde op 31 mei aan de Rijksuniversiteit Groningen op zijn proefschrift getiteld ‘Exploring the role of novel candidates in the initiation and progression of non-alcoholic fatty liver disease’.
Bron: