In 2021 kregen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de GGD 14% meer meldingen van uitbraken van infecties door voedsel dan in 2019. Er werden in dat jaar vaker uitbraken gemeld waarbij het voedsel thuis bereid was dan in voorgaande jaren.
Worden 2 of meer mensen ziek door hetzelfde voedsel, dan wordt dat een voedselgerelateerde uitbraak genoemd. Artsen en laboratoria moeten deze uitbraken melden aan de GGD.
Vergeleken met 2020 was er in 2021 zelfs sprake van een stijging van 50%, maar in 2020 lag het aantal infecties een stuk lager. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de maatregelen en adviezen tegen corona zoals het handen wassen of de sluiting van de horeca. Dit effect lijkt in 2021 weg te zijn, ook al koken mensen vaker thuis dan voor de corona-epidemie en worden in de thuissituatie meer uitbraken gemeld.
In 2021 werden 838 uitbraken van infecties en vergiftigingen door voedsel geregistreerd, waardoor 3.517 mensen ziek werden. In 2020 waren dit 559 uitbraken met 1.907 zieke mensen, in 2019 telden ze 735 uitbraken en 3058 zieken.
De belangrijkste veroorzakers van de infecties en vergiftigingen blijven hetzelfde; ook in 2021 waren dat Campylobacter, Salmonella en norovirus.
Bron: