Vergeleken met kinderen uit de algehele populatie hebben kinderen geboren met posterieure urethrakleppen een aanzienlijk hoger risico om op volwassen leeftijd nierproblemen te ontwikkelen. In deze grote studie gebeurde dat bij bijna een derde van de deelnemers. Het is daarom belangrijk dat deze patiënten onder controle blijven van een nefroloog, óók in de volwassen leeftijd.
Posterieure urethrakleppen zijn de meest voorkomende oorzaak van aangeboren lage-urinewegobstructies bij jongens: het komt voor bij ongeveer 1 op de 4000 levendgeborenen. Of deze kinderen ook op latere leeftijd meer nierproblemen ontwikkelen, was nog niet goed duidelijk. Een Canadese onderzoeksgroep onderzocht daarom onder patiënten met posterieure urethrakleppen het risico op ‘major adverse kidney events’ (MAKE): een samengesteld eindpunt bestaande uit overlijden, langdurige nierfunctievervangende therapie (dialyse of niertransplantatie) of chronische nierschade. Ze gebruikten hiervoor populatiegegevens van 727 jongens jonger dan 2 jaar die werden gediagnosticeerd met posterieure urethrakleppen tussen 1991-2021 in Ontario, Canada. Daarnaast werden controlegroepen met 1.013.052 jongens uit de algehele populatie en 855 jongens die pyeloplastiek hadden ondergaan (allen jonger dan 2 jaar) geanalyseerd.
Tijdens de follow-upperiode van 16,6 jaar (mediaan) ontwikkelde 32% van de kinderen met urethrakleppen MAKE ten opzichte van 1% in de algehele populatie en 6% in de pyeloplastiek-groep. Daarmee was het risico op MAKE 36,6 keer hoger bij kinderen met urethrakleppen dan bij kinderen in de algehele populatie (95%-BI: 31,6-42,4). Dit risico nam af in de eerste 5 jaar na de diagnose posterieure urethrakleppen, maar bleef duidelijk verhoogd, zelfs nog na meer dan 30 jaar follow-up. Bovendien hadden kinderen met urethrakleppen een hoger risico op overlijden, chronische nierschade, nierfunctievervangende therapie, hypertensie en acuut nierfalen dan kinderen in de controlegroepen.
Bron:
Robinson CH, Rickard M, Jeyakumar N, et al. Long-term kidney outcomes in children with posterior urethral valves. A population-based cohort study. J Am Soc Nephrol. 2024. Online ahead of print.