Wanneer een computer met AI live meekijkt bij een endoscopie, kunnen endoscopisten 40% meer poliepen opsporen dan bij een standaard endoscopie. Dat schrijven onderzoekers van het Radboudumc in The Lancet Digital Health.
In Nederland ondergaan jaarlijks meer dan 100.000 mensen een endoscopie om darmkanker en poliepen, mogelijke voorlopers van darmkanker, op te sporen en te verwijderen. Uit een nieuwe internationale RCT onder 916 patiënten uit 10 ziekenhuizen in Europa, de VS en Israël, blijkt nu dat AI daarbij kan helpen.
De studiedeelnemers kregen een standaard endoscopie of een endoscopie met AI. Daarbij keek de computer live mee en plaatste een paars vierkantje in het beeld als een plek er verdacht uitzag. Dat trok de aandacht van de endoscopist, die daar dan nog iets beter naar keek. Op deze manier bleken endoscopisten bijna 40% meer poliepen te vinden. Hoewel er meer poliepen werden opgespoord en verwijderd, kostte een endoscopie met digitale hulp niet meer tijd en het leidde ook niet tot meer vals positieven.
In vervolgstudies gaan de onderzoekers kijken of AI ook kan bepalen of een poliep potentieel gevaarlijk is, zodat endoscopisten in de toekomst onschuldige poliepen kunnen laten zitten. Dat scheelt uiteindelijk in de kans op complicaties en in de kosten.
Bron: