In het Erasmus MC Transplantatie Instituut hebben de afgelopen 2 jaar 30 patiënten een levertransplantatie ondergaan na warme perfusie. Dit zijn allemaal levers die zonder deze techniek zouden worden afgekeurd voor transplantatie. Een grote verbetering dus.
Donorlevers die vroeger werden afgekeurd voor transplantatie, ondergaan tegenwoordig warme perfusie. Deze techniek is bewezen effectief en is vergoede zorg sinds januari 2022. Bij warme perfusie wordt de donorlever aangesloten op een pomp die de lever op lichaamstemperatuur zo natuurgetrouw mogelijk van voedingsstoffen en zuurstof voorziet.
Ook wordt er getest of de lever zijn werk blijft doen met een zogeheten ABL-apparaat. Het speciaal afgestelde apparaat meet de bloedgassen in de donorlever terwijl die warme perfusie ondergaat. Ook meet het apparaat de kwaliteit van gal die wordt aangemaakt in de lever. Tijdens het minimaal 6 uur durende perfusieproces worden gemiddeld 50 gal- en bloedsamples van de donorlever getest.
Op basis van deze samples kan betrouwbaarder worden vastgesteld of de lever transplantabel is. De chirurg krijgt een advies en maakt de uiteindelijke beslissing of de lever wel of niet wordt getransplanteerd. Ongeveer twee derde van de levers kan na warme perfusie getransplanteerd worden. Dit zijn allemaal levers die zonder warme perfusie zouden worden afgekeurd voor transplantatie.
Bron: