Resultaten van de fase II-studie HORIZON suggereren dat melfalan flufenamide een nieuwe therapeutische optie kan zijn voor patiënten met gerecidiveerd en refractair multipel myeloom (RRMM), onder wie patiënten met ‘triple-class’ refractaire en extramedullaire ziekte. Het peptidegeneesmiddelconjugaat vertoonde in combinatie met dexamethason een klinisch betekenisvolle effectiviteit en had een hanteerbaar veiligheidsprofiel.
Melfalan flufenamide (melflufen) is een first-in-class peptidegeneesmiddelconjugaat dat zich richt op aminopeptidasen en snel en selectief alkylerende stoffen afgeeft in tumorcellen. In de fase II-studie HORIZON werd de werkzaamheid van melflufen plus dexamethason beoordeeld bij patiënten met RRMM refractair voor pomalidomide en/of een anti-CD38 monoklonaal antilichaam. Zij kregen 40 mg melflufen intraveneus op dag 1 van elke cyclus van 28 dagen plus eenmaal per week 40 mg dexamethason oraal (20 mg bij patiënten > 75 jaar). Het primaire eindpunt was het totale responspercentage (partiële respons of beter). Secundaire eindpunten waren de duur van de respons, progressievrije overleving, totale overleving en de veiligheid.
HORIZON
Van de 157 patiënten (mediane leeftijd 65 jaar; mediaan 5 eerdere behandellijnen) die werden geïncludeerd en behandeld, hadden er 119 (76%) ‘triple-class’ refractaire ziekte, 55 (35%) extramedullaire ziekte en waren er 92 (59%) refractair voor eerdere alkylerende therapie. Het totale responspercentage was 29% in de volledige populatie en 26% in de ‘triple-class’ refractaire groep. In de gehele populatie was de mediane responsduur 5,5 maanden, de mediane progressievrije overleving 4,2 maanden en de mediane totale overleving 11,6 maanden na een mediane follow-up van 14 maanden. Treatment-emergent bijwerkingen van graad 3 of hoger traden op bij 96% van de patiënten; het ging veelal om neutropenie (79%), trombocytopenie (76%) en anemie (43%). Pneumonie (10%) was de meest voorkomende niet-hematologische bijwerking van graad 3/4. Trombocytopenie en bloeding (beide graad 3/4, maar volledig reversibel) traden gelijktijdig op bij 4 patiënten. Gastro-intestinale bijwerkingen, gemeld bij 97 patiënten (62%), waren overwegend van graad 1/2 (93%) en waren in geen van de gevallen van graad 4.
Vervolgonderzoek
Op basis van deze resultaten worden de effectiviteit en veiligheid van melflufen plus dexamethason versus pomalidomide plus dexamethason nu beoordeeld in de gerandomiseerde, fase III multicenterstudie OCEAN (OP-103, NCT03151811). Ook lopen er studies naar melflufen plus dexamethason in combinatie met bortezomib of daratumumab.
Bron: