Een speciale badmuts met elektrodes kan al in de ambulance een beroerte diagnosticeren, waardoor een patiënt sneller de juiste behandeling krijgt. Dit blijkt uit een studie van Amsterdam UMC samen met Ambulance Amsterdam en Witte Kruis Noord-Holland Noord.
Neuroloog Jonathan Coutinho, klinisch technoloog Wouter Potters en hoogleraar radiologie Henk Marquering van Amsterdam UMC zijn de bedenkers van de slimme badmuts, waarmee bij mensen met een beroerte al in de ambulance een EEG gemaakt kan worden.
In 2018 ontvingen Potters en Coutinho onder meer de Science and Innovation Award en financiering van de Hartstichting om hun idee uit te werken tot een prototype. Tussen 2018 en 2022 is de badmuts getest in de praktijk.
Uit de resultaten blijkt dat de badmuts ook in een ambulance zijn werk goed doet. Zo kunnen bijvoorbeeld verschillen in hersenactiviteit links en rechts worden gemeten. Ook kan met de metingen van de badmuts onderscheid worden gemaakt tussen een grote of kleine bloedvatafsluiting.
Om de badmuts verder te ontwikkelen is Trianect opgericht. Dit bedrijf gaat zich richten op het ontwikkelen van een algoritme, zodat de computer die vastzit aan de badmuts al in de ambulance aangeeft welke behandeling nodig is.
Bron: