Galia Anguelova, aios neurologie in Haaglanden Medisch Centrum (HMC) in Den Haag, maakt zich sterk voor een real-time digitaal overzicht van stroke-bedden. Dat kan overplaatsing van neurologische SEH-patiënten versnellen.
Mensen die met een herseninfarct op een SEH komen, worden opgenomen op een neuro care afdeling. Maar regelmatig moet een bed worden gezocht in een ander ziekenhuis. “Dan ga je ziekenhuizen afbellen”, vertelt Galia. “Maar vervolgens zal daar eerst nagevraagd en overlegd moeten worden. Het kan gebeuren dat je een uur later wordt teruggebeld dat er geen plek is. Het is niet ongebruikelijk dat je 4 of 5, of zelfs meer ziekenhuizen belt. Al die tijd blijft de patiënt op de SEH. Dat betekent vertraging voor zowel de patiënt als de SEH-artsen. De patiënt kan intussen verslechteren.”
Bestaande initiatieven
Dat moet anders, dacht Galia. Ze ging op zoek naar een oplossing en vond enkele al bestaande initiatieven. Bijvoorbeeld een website van kinderartsen met het aantal beschikbare kinderbedden per ziekenhuis. “Ziekenhuizen waar geen plaats is, hoef je niet te bellen. Dat is al winst.”
In coronatijd heeft het Landelijk Netwerk Acute Zorg een overzicht gemaakt van het aantal ic-bedden, met later ook klinische modules voor onder andere stroke-bedden. “Het overzicht is direct gekoppeld aan HiX van deelnemende ziekenhuizen, dus de capaciteit wordt automatisch bijgewerkt”, weet Galia. Zij nam contact op met het OLVG in Amsterdam waar deze pilot heeft gelopen. “Het bleek dat het aantal beschikbare bedden goed overeenkwam met wat in het overzicht staat.”
Implementeren
Galia is nu in overleg met het management van HMC om dit digitale overzicht in het ziekenhuis te implementeren, met steun van de neurologie a(n)ios en SEH-artsen. De ICT-afdeling maakt de koppeling tussen HiX en het overzicht, maar het management bepaalt wanneer dat gebeurt en welke modules voorrang hebben. “Ik heb de SEH-artsen de aantallen patiënten gevraagd over wie het gaat. In de eerste helft van dit jaar zijn ongeveer 50 neurologische patiënten vanaf de SEH overgeplaatst. Deze patiënten liggen gemiddeld 40 minuten langer op de SEH dan degenen die in het HMC worden opgenomen, voor andere specialismen is dat 10 minuten. Er is dus veel te winnen.”
Galia hoopt dat zo veel mogelijk aios uit andere ziekenhuizen zich eveneens hiervoor gaan inzetten. “Ik denk dat alle aios het probleem wel herkennen.”