Als iemand met een herseninfarct op een SEH komt, telt iedere minuut. Hoe ervaart een patiënt wat er allemaal gebeurt? Aios Neurologie Max Adrichem laat dat zien met een virtual reality film. “Je kijkt door de ogen van de patiënt.”
Adrichem heeft de toepassing ontwikkeld tijdens zijn stage Leiderschap & Innovatie in het Spaarne Gasthuis in Haarlem. Hij wilde iets doen met een VR-bril, namelijk het perspectief van de patiënt laten zien met gedeeltelijke uitval vanwege een herseninfarct. “Op de SEH gebeurt er heel veel rond de patiënt. Als zorgverleners dat virtueel zelf ervaren, is dat leerzaam en kan de zorg wellicht beter op de patiënt worden afgesteld.”
Acute situatie
Adrichem heeft de VR-film opgenomen met verschillende collega’s als acteurs, van wie een de patiënt speelde met een 360-graden-camera op het hoofd. De film bootst na wat een patiënt ervaart. De linkerhelft van het beeld is dan ook wazig gemaakt omdat een patiënt vanwege uitval vaak slechts de helft ziet. Na een herseninfarct kan een patiënt ook bijvoorbeeld de linkerhelft van het lichaam niet bewegen en vanwege verstoorde spraak niet reageren op vragen. “Je wordt wakker in een SEH op een tafel en verkeert in een acute situatie. Je ziet de helft niet, er zijn veel mensen om je heen, er worden stickers op je geplakt, je hoort allerlei piepjes van apparaten, er is een gespannen sfeer… Vervolgens word je naar een CT-scanner gereden voor een hersenscan. Daarna wordt uitgelegd en besproken wat de bevindingen zijn. Door de VR-bril kun je dat alles ervaren door de ogen van de patiënt.”
Inzicht
Adrichem hoopt dat zorgverleners dankzij de VR-film meer inzicht krijgen in het perspectief van de patiënt. “Het kan gebruikt worden voor onderwijs aan bijvoorbeeld artsen of verpleegkundigen van afdelingen waar de patiënt uiteindelijk terechtkomt. Voor verpleegkundigen geeft het eveneens inzicht in wat de patiënt ervaart als die in de SEH ligt.”