Hogere waarden van lange-keten onverzadigde omega-3-vetzuren uit zeevruchten en vette vis waren geassocieerd met een lager risico op CNS, terwijl dat niet het geval was voor hetzelfde type vetzuren uit planten. Dat blijkt uit een meta-analyse die verscheen in The BMJ.
Afbeelding: Farhad Ibrahimzade / Pexels
Het doel van deze studie was om na te gaan of spiegels van circulerende lange-keten onverzadigde omega-3-vetzuren samenhangen met het ontstaan van CNS. De onderzoekers bestudeerden dit verband specifiek voor alfalinoleenzuur uit planten en eicosapentaeenzuur, docosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur uit vis, schaal- en schelpdieren (‘seafood’) op basis van een consortium van 19 studies uit 12 landen. In de aparte, prospectieve studies werden de vetzuurspiegels en het primaire eindpunt – incidente CNS, gedefinieerd als een eerste eGFR-meting < 60 ml/min/1,73 m2 – bepaald. Vervolgens werden de resultaten voor de afzonderlijke studies gepooled in een meta-analyse.
Het primaire eindpunt trad op bij 4.944 van de 25.570 deelnemers (19,3%) tijdens de follow-upperiode van 11,3 jaar (mediaan). Uit multivariate analyses bleek dat hogere spiegels van omega-3-vetzuren uit seafood samenhingen met een lager CNS-risico (RR per interquintiel range: 0,92; 95%-BI 0,86-0,98; p = 0,009; I2 voor heterogeniteit = 9,9%). In analyses per categorie hadden deelnemers in het hoogste quintiel voor omega-3-vetzuren uit seafood een 13% lager risico op CNS dan deelnemers in het laagste quintiel (RR: 0,87; 95%-BI 0,80-0,96; p = 0,005; I2 = 0.0%). Alfalinoleenzuur uit planten was daarentegen helemaal niet geassocieerd met CNS (RR: 1,00; 0,94-1,06; p = 0,94; I2 = 5,8%).
In een sensitiviteitsanalyse met een strengere definitie voor CNS werden vergelijkbare resultaten gevonden. De associatie bleef bovendien overeind in subgroepanalyses voor leeftijd (≥ 60 versus < 60 jaar), eGFR (60-89 versus ≥ 90 ml/min/1,73 m2), hypertensie, diabetes en coronaire hartziekte op baseline.
Bron:
Ong KL, Marklund M, Huang L, et al. Association of omega 3 polyunsaturated fatty acids with incident chronic kidney disease: pooled analysis of 19 cohorts. BMJ 2023;380:e072909.