Uit de resultaten van de BLOCK COPD-studie blijkt dat bij patiënten met matige of ernstige COPD die een verhoogd risico op een exacerbatie hebben, maar geen indicatie voor een bètablokker, behandeling met metoprolol niet leidt tot een verlaging van het risico op een nieuwe exacerbatie. In de metoprolol-groep kwamen ernstige exacerbaties juist vaker voor dan in de placebogroep.
Hoewel de resultaten van observationele studies suggereren dat bètablokkers het risico op exacerbaties verlagen bij patiënten met matige of ernstige COPD, zijn deze bevindingen niet bevestigd in gerandomiseerde trials. In deze prospectieve, gerandomiseerde studie werden 532 COPD-patiënten (gemiddeld 65,0 ± 7,8 jaar en FEV1 gemiddeld 41,1 ± 16,3% van de voorspelde waarde) toegewezen aan behandeling met extended-release metoprolol of placebo. Alle deelnemers hadden een verhoogd risico op exacerbaties; patiënten die al een bètablokker gebruikten of hier een indicatie voor hadden, werden uitgesloten van deelname. Het primaire eindpunt was de tijd tot de eerste exacerbatie tijdens de studieperiode.
De studie werd voortijdig afgebroken vanwege futiliteit met betrekking tot het primaire eindpunt en de veiligheid. Er werd geen significant verschil waargenomen tussen de groepen in de mediane tijd tot de eerste exacerbatie. Deze was 202 dagen in de metoprolol-groep en 222 dagen in de placebogroep (HR voor metoprolol vs. placebo 1,05; 95%-BI 0,84-1,32; p = 0,66). Behandeling met metoprolol was geassocieerd met een hoger risico op een exacerbatie waarvoor ziekenhuisopname nodig was (HR 1,91; 95%-BI 1,29-2,83). De frequentie van bijwerkingen die mogelijk gerelateerd waren aan de medicatie was vergelijkbaar in de twee groepen, net als het percentage niet-respiratoire ernstige bijwerkingen. Tijdens de studieperiode overleden 11 patiënten in de metoprolol-groep en 5 patiënten in de placebogroep.
Bron:
Dransfield MT, Voelker H, Bhatt SP, et al. Metoprolol for the Prevention of Acute Exacerbations of COPD. N Engl J Med. 2019 Oct 20. [Epub ahead of print]