Het microbioom kan de effectiviteit van de behandeling van kanker met immuuntherapie beïnvloeden. Dat blijkt uit de resultaten van een grote Europese studie die onlangs zijn gepubliceerd in Nature Medicine.
Eerdere studies bij muizen en bij kleine groepen patiënten suggereerden dat het microbioom door de invloed op het immuunsysteem, een rol speelt in de reactie van patiënten op immuuntherapie; dit geldt in het bijzonder voor de behandeling van melanoom. Het doel van dit onderzoek was om verder bewijs te zoeken hiervoor.
Er waren vijf klinische centra betrokken; drie in het Verenigd Koninkrijk, het UMC Groningen in Nederland en een in Spanje. De onderzoekers konden vaststellen dat er inderdaad een verband bestaat tussen de samenstelling en functie van de darmflora en de effectiviteit van immuuntherapie bij patiënten met huidkanker. In het bijzonder lijken drie soorten bacteriën (Bifidobacterium pseudocatenulatum, Roseburia spp. en Akkermansia muciniphila) geassocieerd te zijn met een betere respons.
Dit impliceert dat de effectiviteit van een kankerbehandeling zou kunnen worden verbeterd door het aanpassen van de darmflora. Dit is nog niet aangetoond, maar hier zijn al wel andere verkennende studies naar verricht met positieve resultaten en het is nu onderwerp van vervolgonderzoek.
Bron: