De samenstelling van de darmflora is voorspellend voor het ontwikkelen van ernstige infecties, blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in The Lancet Microbe. Onderzoekers van Amsterdam UMC en de Universiteit van Turku, Finland, volgden hiervoor 6 jaar lang meer dan 10.000 mensen.
De 602 mensen die met een infectie in het ziekenhuis terechtkwamen, hadden al bij aanvang van de studie minder butyraatproducerende bacteriën in hun microbioom. Butyraat is een klein vetzuur waarvan bekend is dat het een positieve invloed heeft op het immuunsysteem van muizen.
Ook is eerder gezien dat mensen met ernstige infecties minder van deze bacteriën hebben. Het was echter nog niet bekend of de minder gezonde darmflora door de acute infectie en de behandeling ervan komen of dat de patiënten altijd al minder van de butyraatproducerende bacteriën in hun microbioom hadden. De studie geeft antwoord op deze kip-ei-vraag.
Butyraat verbetert dus de verdediging tegen infecties buiten de darmen. Deze bevinding benadrukt het belang van een gezond microbioom, en opent deuren naar het per individu voorspellen van het risico op een ernstige infectie. Waarom de een meer butyraatproducerende bacteriën heeft dan de ander, is vooralsnog niet bekend.
Bron: