Stichting De Weijerhorst steunt onderzoek van het Maastricht UMC+ naar kandidaatgeneesmiddelen voor artrose. De subsidie van 3 miljoen euro maakt het mogelijk om uitgebreid te testen welke stoffen een positief effect hebben op kraakbeencellen.
Er is vooralsnog geen behandeling om artrose te genezen. Onderzoek is veelal gericht op het voorkomen of remmen van artrose, om ingrijpende en dure zorg te voorkomen.
Omdat er nog weinig bekend is over hoe de kraakbeencellen reageren op geneesmiddelen, begint het onderzoeksteam, onder leiding van hoogleraar experimentele orthopedie Tim Welting en hoogleraar orthopedie Lodewijk van Rhijn, met een ‘groot sleepnet’: kraakbeencellen worden blootgesteld aan duizenden soorten geneesmiddelen.
Middelen met een positieve invloed op de kraakbeencel worden met behulp van celtechnologie geselecteerd. Parallel aan deze fase gaan de onderzoekers de kraakbeencellen op genetisch niveau bekijken, om te bepalen welke genen cruciaal zijn voor artrose.
In de tweede fase van het onderzoek gaat het team de matches nader onderzoeken. Hiervoor maken de onderzoekers gebruik van menselijk kraakbeen en kraakbeencellen die, met toestemming van de patiënt, verzameld worden bij orthopedische operaties.
De geneesmiddelen die overblijven worden in de derde fase van dit onderzoek uitgebreid getest om de beste kanshebbers over te houden.
Bron: