Bij mensen met moeilijk behandelbare epilepsie kan het hebben van een epilepsiehond het aantal aanvallen verminderen. Dit blijkt uit het Nederlands onderzoek EPISODE gepubliceerd in Neurology.
Epilepsiehonden zijn getraind om de aanvalskenmerken van hun baasje te herkennen, en op een behulpzame manier te reageren. Epilepsiehonden kunnen bijvoorbeeld worden getraind om een alarm te activeren, medicijnen of een telefoon te halen, of het baasje in een veilige positie te leggen.
Voor EPISODE keken de onderzoekers naar 25 volwassenen met moeilijk behandelbare epilepsie. Aan het begin van het onderzoek kregen de deelnemers hun gebruikelijke zorg. Daarna kregen ze in een door een loting bepaalde volgorde 1 voor 1 een epilepsiehond.
Deelnemers hielden hun aanvallen bij in een dagboek en vulden elke 3 maanden een vragenlijst in. Het onderzoek toonde aan dat na een jaar met de epilepsiehond, aanvallen gemiddeld met 34% waren afgenomen.
In de tijd met epilepsiehond hadden deelnemers gemiddeld 18 aanvallen per week, vergeleken met 29 aanvallen per week in de periode daarvoor. 7 deelnemers bereikten een aanvalsvermindering van 50-100% aan het einde van het onderzoek. De epilepsiehond leidde ook tot een verbetering in kwaliteit van leven, zowel bij de deelnemers als bij hun mantelzorger.
Bron: