Een surveillancestrategie gebaseerd op ontlastingsonderzoek na poliepectomie is veilig en kosteneffectief, zo concluderen onderzoekers van de Nederlandse MOCCAS-studie. Op deze manier kan het aantal surveillancecoloscopieën mogelijk met tot wel 41% worden verminderd.
Surveillance met coloscopieën om colorectaal carcinoom (CRC) te voorkomen bij patiënten bij wie één of meerdere darmpoliepen zijn verwijderd, vo, rmt een flinke belasting voor de patiënt zelf én voor de gezondheidszorg. Mogelijk kan door surveillance met ontlastingstesten het aantal coloscopieën verminderd worden voor patiënten met een verhoogd risico op neoplasie.
In de cross-sectionele, observationele studie MOlecular stool testing for Colorectal CAncer Surveillance (MOCCAS) includeerden Beatriz Carvalho en collega’s 3.453 mensen tussen de 50 en 75 jaar oud die een indicatie hadden voor een surveillancecoloscopie. Van de deelnemers hadden er 2.226 poliepectomie ondergaan, 1.003 hadden eerder CRC en 224 hadden een verhoogd familiair risico op CRC. Vóór de darmvoorbereiding voor de coloscopie verzamelden alle deelnemers ontlastingsmonsters waarop een moleculaire ontlastingstest (multitarget stool DNA-test) en 2 soorten fecale immunochemische tests (FIT’s) werden uitgevoerd. Voor de verschillende testen werd de accuraatheid berekend als ‘area under the receiver operating characteristic (AUC) curve’ voor gevorderde neoplasie. Deze AUC’s waren 0,72 (95%-BI 0,69-0,75) voor de moleculaire ontlastingstest, 0,61 (0,58-0,64) voor de FIT OC-SENSOR (Eiken Chemical Co) en 0,59 (0,56-0,61) voor de FIT FOB-Gold (Sentinel).
De surveillancestrategieën met ontlastingstesten bleken minstens net zo effectief als die met coloscopieën. Er waren 5,6 tot 9,5 ontlastingstesten nodig gedurende de hele levensduur en het aantal uitgevoerde coloscopieën verminderde met 15%-41%. Surveillance met moleculaire ontlastingstesten is duurder dan surveillance met coloscopieën, terwijl surveillance met FIT’s juist kosten kan besparen.
Bron: