Farmacologisch onderzoekers Anne Metje van Genderen en Marta García Valverde van de Universiteit Utrecht hebben 3D geprinte tubuli gemaakt. Hiermee kunnen levende tubuli goed worden nagebootst en kan onderzoek naar nierziektes en de behandeling daarvan uitgevoerd worden zonder dat er proefdieren nodig zijn.
Het is moeilijk is om in een laboratorium niercellen te kweken die zich net zo gedragen als in een echte nier. Zo groeien niercellen voor onderzoek meestal op platte oppervlakken, terwijl ze in werkelijkheid groeien in holle, gedraaide buisjes. Er wordt daarom bij nieronderzoek nog steeds veel gebruik gemaakt van proefdieren. Maar, de reactie die geobserveerd wordt bij dieren is vaak weer anders dan die bij mensen.
Van Genderen en Valverde gingen daarom op zoek naar alternatieven en ontwikkelden materialen om modellen van tubuli met een 3D-printer te produceren. Hiervoor gebruiken ze een stabiele ‘inkt’ op basis van gelatine en alginaat. Door de samenstelling van de inkt, de printtemperatuur en snelheid waarmee het materiaal wordt geperst op een bepaalde manier te combineren, ontstond een optimale structuur en viscositeit. Mede door deze 3D-geprinte tubuli zijn er in de toekomst minder proefdieren nodig voor bepaalde nieronderzoeken. Het onderzoek is recent gepubliceerd in Biofabrication.
Bron: