Naar schatting hebben 45.000 tot 194.000 mensen geen huisarts. Daarnaast zoeken zo’n 732.000 Nederlanders een nieuwe huisarts. Ondertussen had 60% van de huisartsenpraktijken in 2024 een patiëntenstop. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in het rapport ‘Focus op Huisartsentekort’.
De vraag naar huisartsenzorg stijgt harder dan het aanbod, met name door vergrijzing. Enkele andere redenen zijn: groei van werkbelasting en aantal taken, zoals diabeteszorg; wachttijden elders, zoals in de ggz, en te weinig instromers bij de huisartsenopleiding. De uitstroom van huisartsen is bovendien hoog door pensionering en vroegtijdig verlaten van het vak. De Rekenkamer verwacht dat het tekort de komende jaren verder toeneemt.
In sommige regio’s is volgens het Rekenkameronderzoek amper aanbod beschikbaar, met name vanwege een groot aantal patiëntenstops. In de regio’s Haaglanden, Zuid-Holland-Zuid, Gooi- en Vechtstreek en omgeving Amersfoort had 75% of meer praktijken een patiëntenstop. In Friesland, Drenthe, Zeeland en omgeving Utrecht was het percentage stops het laagst (< 45%).
In een Kamerbrief zegt minister Agema van VWS een genuanceerder beeld te hebben van het huisartsentekort. Ze beaamt wel een tekort aan huisartsenzorg en zoekt oplossingen in onder meer het vergroten van het aantal opleidingsplaatsen en aantrekkelijker maken van praktijkhouderschap.
Bron: