Miriam Koopman’s ambitie met OncoMid

Delen via:

‘Zonder verandering geen vooruitgang’, is de stelling van prof. dr. Miriam Koopman, in het dagelijks leven internist-oncoloog in het UMC Utrecht, maar sinds 1 oktober ook voorzitter van het regionaal oncologienetwerk OncoMid. De ambitie vooruitgang te boeken is wat haar drijft in deze nieuwe rol: als partners in een lerend netwerk met elkaar verbonden zijn om de beste zorg te leveren voor mensen met kanker.

In het voorzitterschap van OncoMid zag Koopman direct een fantastische kans voor de regio om een rol te spelen in lijn met de doelstellingen van het Integraal Zorgakkoord. “Als OncoMid zijn we erg gericht op innovatie”, zegt ze. “We willen nog veel meer dan nu al gebeurt samenwerken in zorg, onderwijs/opleiding en onderzoek om nog meer te kunnen betekenen voor patiënten met kanker. We willen leren van iedere patiënt, om met de uitkomsten van diens oncologische zorg verbetering mogelijk te maken. Met als onderliggend doel natuurlijk de patiënt en de arts de middelen te geven om in overleg met elkaar tot de juiste behandelbeslissing te komen. Dat is mijn drijfveer: nóg meer impact maken voor de patiënt. Bovendien zijn samenwerken en verbinden dingen waar ik heel blij van word.”

Uitkomsten nodig

Het doel van die regionale samenwerking in oncologische zorg is duidelijk: het moet niet uitmaken waar een patiënt met kanker zich binnen de OncoMid-regio presenteert. De behandeladviezen en zorgpaden moeten hetzelfde zijn en goed op elkaar zijn afgestemd. Wat is daarin de huidige stand van zaken? “Bij verschillende tumortypen zijn we al een heel eind”, zegt Koopman. “Maar het kan zeker nog beter. De kern is dat het op veel fronten nog ontbreekt aan de belangrijkste patiëntuitkomsten op basis waarvan we kunnen bepalen of een behandeling succesvol is: respons op de behandeling, bijwerkingen, overleving en kwaliteit van leven. Die hebben we nodig om gericht te kunnen sturen en verbeteren. Het is een aspect dat opvallend genoeg vooralsnog ook in het IZA ontbreekt. De nadruk ligt op volumenormen maar het gaat niet alleen daarom. We willen dat de uitkomsten voor de patiënt beter worden en daar kunnen we met OncoMid aan bijdragen. Als we daarin succesvol zijn, kunnen we er ook aan de landelijke tafels input aan geven.”

Daarvoor moet nog wel werk worden verzet, erkent ze, want de artsen vragen de data hiervoor nog onvoldoende uit en bovendien gebeurt dit niet op gestructureerde wijze. Ook is het niet mogelijk om data vanuit verschillende systemen aan elkaar te koppelen. “Die databeschikbaarheid moet worden geregeld”, zegt ze. “Maar daarmee alleen ben je er niet, want als de inputkant niet op orde is heb je nog niets. Daarvoor bestaat nu te weinig aandacht en dat willen we in OncoMid veranderen, zodat we echt goede analyses uit de data kunnen halen. Dan krijg je een hoge kwaliteit output.”

Prioriteiten

Die betere databenutting is een van de prioriteiten voor Koopman maar niet de enige. “Als we deze basis hebben gelegd, willen we laten zien hoe we innovatie kunnen toepassen in de praktijk, zodat de patiënt sneller toegang krijgt tot geïndividualiseerde, nieuwe behandelopties, en we de uitkomsten daarvan kunnen meten”, zegt ze. “Daarnaast willen we bereiken dat we binnen OncoMid als één regio met elkaar optrekken in een lerend zorgsysteem waarin we elkaar scherp houden.”

Gezamenlijk kunnen de partners komen tot een gedragen visie, stelt ze. “Mijn voorganger Koos van der Hoeven heeft hiervoor al belangrijk voorwerk gedaan”, zegt ze, “door in een verkenning overal informatie op te halen en mensen aan ons te binden. Daarop kan ik nu voortbouwen. Ik wil echt komen tot het gevoel: we doen dit samen. Dus niet: ik werk in dit of dat ziekenhuis, maar: ik werk in OncoMid en daarin zijn we samen verbonden voor de beste zorg voor mensen met kanker, die we vanuit verschillende locaties bieden. Dát moet de visie zijn die we uitwerken. Voorbeelden zijn er al, disciplines die samen hun diensten doen in verschillende ziekenhuizen. Dat willen we uitbouwen.”

Spreiding en concentratie

Voor tegenstrijdige belangen loopt Koopman hierbij niet weg. “Dingen samen doen betekent ook dat je dingen kunt verliezen”, zegt ze. “Maar als je dat kunt buigen naar samen doen we het beste voor de patiënt, dan zijn we op de goede weg. Daarin speel ik de faciliterende rol. De partijen moeten het doen, maar ik moet ze helpen om het voor elkaar te krijgen.”

Hierbij benadrukt ze dat de gevolgen die dit heeft in termen van spreiding en concentratie op basis van de inhoud tot stand moeten komen. “Dat niet ieder ziekenhuis alles kan blijven doen vind ik logisch”, zegt ze, “maar het moet geen doel op zich zijn. Een uitkomst kan zijn dat je met regionale teams op verschillende locaties de zorg levert. Maar in dit proces gaat het niet alleen om de zorg, maar ook om onderzoek, onderwijs/opleiding en organisatie. Dat zijn de vier pijlers die we gezamenlijk goed moeten inrichten. Waarbij de patiënt centraal staat, maar waarbij we ook heel goed moeten sturen op het werkplezier en de duurzame inzet van de medewerkers.”

Zorgverzekeraars als partner

Het is voor Koopman een uitgemaakte zaak dat de zorgverzekeraars een onderdeel van het proces zijn. “Ook zij hebben een rol in de impactanalyse en de uitwerking van de plannen”, zegt ze. “Zij zijn daarin een partner, want ook zij moeten het gezamenlijke doel omarmen. Misschien moeten we daarbij wel out of the box gaan nadenken over de mogelijkheid om tot een vernieuwende manier van financiering te komen. Als je tot regionale financiering van de oncologische zorg kunt komen, kun je echt als één netwerk de zorg leveren. Daar moeten we aan werken, om voorbij de belangen van maatschappen en ziekenhuizen te komen die dit nu nog belemmeren.”

Het is Koopmans ambitie om komend jaar een duidelijk plan te hebben voor hoe de strategie van OncoMid er over 5 jaar uitziet. “En over 1 of 2 jaar wil ik al meer helderheid over behandeluitkomsten hebben”, zegt ze. “En dat moet ook want het IZA heeft strakke lijnen. In die zin worden we daardoor geholpen.”

Ponsegromab voor de behandeling van cachexie bij kanker: een fase II-studie

nov 2024 | Longoncologie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Ponsegromab voor de behandeling van cachexie bij kanker: een fase II-studie

Bevolkingsonderzoeken vonden in 2023 bij 27.000 mensen kanker of voorstadia daarvan

nov 2024 | Borstkanker, Gynaecologische oncologie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Bevolkingsonderzoeken vonden in 2023 bij 27.000 mensen kanker of voorstadia daarvan

Miriam Koopman’s ambitie met OncoMid

nov 2024

Lees meer over Miriam Koopman’s ambitie met OncoMid

Perioperatief mFOLFIRINOX bij resectabel pancreascarcinoom

nov 2024 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Perioperatief mFOLFIRINOX bij resectabel pancreascarcinoom

Sleutelen aan CAR T-cellen voor beter effect bij neuroblastoom

nov 2024

Lees meer over Sleutelen aan CAR T-cellen voor beter effect bij neuroblastoom

Ruim 10 miljoen euro subsidie voor ontwikkelen isotopen voor kankermedicijnen

nov 2024 | Radiotherapie

Lees meer over Ruim 10 miljoen euro subsidie voor ontwikkelen isotopen voor kankermedicijnen

Recent advances in the use of CAR T-cell therapies in relapsed/refractory diffuse large B-cell lymphoma and follicular lymphoma

1 okt 2024 om 12:00 | Lymfoom

Lees meer over Recent advances in the use of CAR T-cell therapies in relapsed/refractory diffuse large B-cell lymphoma and follicular lymphoma

Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

10 sep 2024 om 20:00

Lees meer over Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

Pakketbeslissingen en (on-)zekere kosteneffectiviteit: Willingness to Pay voor geneesmiddelen

1 jul 2024

Lees meer over Pakketbeslissingen en (on-)zekere kosteneffectiviteit: Willingness to Pay voor geneesmiddelen

Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

10 jun 2024 om 16:30 | Lymfoom

Lees meer over Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

Keynote webinar: Spotlight on antibody–drug conjugates in cancer

19 feb 2024 om 17:30 | Borstkanker

Lees meer over Keynote webinar: Spotlight on antibody–drug conjugates in cancer

Prostaatkanker nu en in de toekomst

25 jan 2024 | Uro-oncologie

Lees meer over Prostaatkanker nu en in de toekomst

Niet-melanoom huidkanker in de regio

31 aug 2023 | Dermato-oncologie, Radiotherapie

Lees meer over Niet-melanoom huidkanker in de regio

Keynote Webinar | Spotlight on Cardio-Oncology

16 mei 2023 om 17:30

Lees meer over Keynote Webinar | Spotlight on Cardio-Oncology

Borstkanker; een update op alle vlakken

9 mei 2023 om 20:00 | Borstkanker, Neuro-oncologie

Lees meer over Borstkanker; een update op alle vlakken

Immuno-oncologie module 1: immunologie en immuuntherapie

Lees meer over Immuno-oncologie module 1: immunologie en immuuntherapie

Immuno-oncologie module 2: Bijwerkingenmanagement en checkpoint inhibitors

Lees meer over Immuno-oncologie module 2: Bijwerkingenmanagement en checkpoint inhibitors

Immuno-oncologie module 3: Verpleegkundige casuïstiek

Lees meer over Immuno-oncologie module 3: Verpleegkundige casuïstiek

ASCO Direct™ GU 2025

vrijdag 14 feb 2025 t/m zaterdag 15 feb 2025 | Uro-oncologie

Lees meer over ASCO Direct™ GU 2025

Ecco 2017: Succesvolle downsizing van bulky BRAF-gemuteerd melanoom met dabrafenib en trametinib

jan 2017 | Dermato-oncologie

Lees meer over Ecco 2017: Succesvolle downsizing van bulky BRAF-gemuteerd melanoom met dabrafenib en trametinib

Ecco 2017: Tweedelijns-pembrolizumab beter dan chemotherapie bij blaaskanker

jan 2017 | Uro-oncologie

Lees meer over Ecco 2017: Tweedelijns-pembrolizumab beter dan chemotherapie bij blaaskanker

Ribociclib verbetert PFS bij oudere patiënten met gevorderde borstkanker

jan 2017 | Borstkanker

Lees meer over Ribociclib verbetert PFS bij oudere patiënten met gevorderde borstkanker

ECCO 2017: Goede resultaten met stereotactische radiotherapie bij inoperabel stadium I-NSCLC

jan 2017 | Longoncologie, Radiotherapie

Lees meer over ECCO 2017: Goede resultaten met stereotactische radiotherapie bij inoperabel stadium I-NSCLC

ECCO 2017: Langdurige responsen met pembrolizumab bij triple-negatieve borstkanker

jan 2017 | Borstkanker

Lees meer over ECCO 2017: Langdurige responsen met pembrolizumab bij triple-negatieve borstkanker

ECCO 2017: Cabozantinib verbetert overleving bij niercelcarcinoom

jan 2017 | Uro-oncologie

Lees meer over ECCO 2017: Cabozantinib verbetert overleving bij niercelcarcinoom

ECCO 2017: Minder hand-voetsyndroom met S-1 bij colorectaal carcinoom

jan 2017 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over ECCO 2017: Minder hand-voetsyndroom met S-1 bij colorectaal carcinoom

ECCO 2017: Lenvatinib effectief bij RET-fusies bij NSCLC

jan 2017 | Longoncologie

Lees meer over ECCO 2017: Lenvatinib effectief bij RET-fusies bij NSCLC

ECCO 2017: 10% langetermijnresponsen bij eerstelijns afatinib

jan 2017 | Longoncologie

Lees meer over ECCO 2017: 10% langetermijnresponsen bij eerstelijns afatinib

Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk

feb 2024 | Longoncologie

Lees meer over Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk

Podcast: Progress in PARP inhibitors - An exciting option for treating metastatic prostate cancer?

dec 2023 | Uro-oncologie

Lees meer over Podcast: Progress in PARP inhibitors - An exciting option for treating metastatic prostate cancer?

Podcast pancreascarcinoom

dec 2022 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Podcast pancreascarcinoom

Slokdarm- en maagkanker

jun 2021 | Chirurgie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Slokdarm- en maagkanker

Impact van COVID-19 op bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland

feb 2021 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Impact van COVID-19 op bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland

MedNet Oncologie 2024-05

okt 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-05

MedNet Oncologie special Colorectaal carcinoom

sep 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Colorectaal carcinoom

MedNet Oncologie 2024-04

aug 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-04

MedNet Oncologie special Borstkanker 2024

jul 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Borstkanker 2024

MedNet Oncologie special Longkanker 2024

jun 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Longkanker 2024

MedNet Oncologie 2024-03

jun 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-03

MedNet Oncologie 2024-02

apr 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-02

MedNet Oncologie special Uro-Oncologie 2024

mrt 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Uro-Oncologie 2024

MedNet Oncologie 2024-01

feb 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-01