Moleculaire diagnostiek noodzaak bij iedere patiënt met NSCLC

Delen via:

Nu de richtlijn voor de behandeling van niet-kleincellige longkanker (NSCLC) verwijst naar de lijst met klinisch noodzakelijke targets, moet moleculaire diagnostiek voortaan worden toegepast bij (bijna) iedere patiënt met NSCLC. Enerzijds om te achterhalen of met een doelgericht medicijn kan worden behandeld en anderzijds omdat duidelijk is dat immunotherapie minder effectief is bij aanwezigheid van genetische aberraties. Dr. J.M. (Hans) Smit, longarts in het Radboudumc, benoemt dat de aanpassingen van de richtlijn maken dat er ook juridisch gezien een noodzaak is gekomen om de moleculaire diagnostiek op orde te hebben.

Er zijn 2 beweegredenen voor de aanbevelingen om voortaan bijna alle NSCLC-patiënten te testen op het voorkomen van mutaties, deleties, fusies en amplificaties.

Op de eerste plaats omdat er voor steeds meer genetische afwijkingen doelgerichte medicatie is die is opgenomen in het verzekerde pakket of die via het Drug Access Protocol of middels klinische studies gegeven kan worden. De genetische aberraties die in dit opzicht van belang zijn, worden sinds eind vorig jaar verzameld op lijsten met klinisch noodzakelijke targets (KNT), die per tumortype een overzicht geven van prognostische/predictieve biomarkers met consequenties voor de behandeling. Daarmee vormt de KNT-lijst ook een overzicht van de biomarkers per tumortype die minimaal getest dienen te worden. De KNT-lijst voor NSCLC is beschikbaar via de websites van de NVALT en de NVMO en wordt regelmatig geactualiseerd.

Maar ook bij de beslissing om te behandelen met immunotherapie is het van belang om voorafgaand aan behandeling een volledig moleculair profiel te hebben. Dat is een belangrijke boodschap, stelt dr. Hans Smit, longarts in het Radboudumc en tot voor kort voorzitter van de Dutch Lung Cancer Audit. “Want als je een mutatie hebt dan werkt die immunotherapie niet zo goed. Dan moet je, als je het target niet kunt behandelen, misschien alleen maar chemotherapie geven. Maar bij voorkeur zou je natuurlijk doelgerichte medicatie geven op basis van het target.” Een uitzondering hierop vormt de BRAF V600E-mutatie bij rokers, waarbij immunotherapie wel overwogen kan worden.

Aanbevelingen opgeschoven

Tot relatief kortgeleden werd moleculaire diagnostiek bij NSCLC met name uitgevoerd bij patiënten met uitgezaaide ziekte, maar studies zoals de PACIFIC en de ADAURA hebben ertoe geleid dat ook patiënten met vroegere stadia hiervoor in aanmerking komen. Bij patiënten met stadium III-NSCLC was er dan ook al een reden om te testen op genetische afwijkingen. “Ook in die setting moet je weten of er mutaties of andere afwijkingen zijn”, aldus Smit, “want je moet geen durvalumab geven als iemand bijvoorbeeld een EGFR-mutatie heeft. En de aanbevelingen hieromtrent zijn inmiddels opgeschoven naar de vroege stadia, omdat we nu ook resectabele longkanker voor- en soms ook nabehandelen.”

De adjuvante behandeling bij vroege stadia vindt echter nog niet op grote schaal plaats, vertelt Smit. “Dat kan met atezolizumab, maar dan alleen bij de mensen met een PD-L1 van boven de 50% en die dus ook geen genetische aberratie hebben.” Wel kunnen patiënten met ALK-positief NSCLC op basis van de ALINA-studie mogelijk op korte termijn eveneens adjuvant behandeld worden. Smit: “Dat is nog geen standaardzorg maar dit zit er binnenkort wel aan te komen.”

Neoadjuvante opties

Smit vervolgt: “De nieuwste ontwikkelingen zijn met name dat er bij resectabel NSCLC in de neoadjuvante setting 2 opties zijn gekomen; 1 met chemotherapie in combinatie met nivolumab, op basis van de CheckMate 816, en 1 met chemotherapie in combinatie met perioperatief pembrolizumab, onderzocht in de KEYNOTE-671. De adjuvante behandeling met pembrolizumab wordt echter niet vergoed, dus dat is op dit moment nog niet van belang. Maar in al die situaties wil je dus weten of er ook mutaties, amplificaties of fusies zijn die een target voor een behandeling vormen. Met name dus omdat je in die gevallen geen immunotherapie zou moeten geven.”

Tevens is moleculaire diagnostiek van belang om inzicht te krijgen in zaken als de tumor mutational burden (TMB). Want bij een lage TMB in combinatie met STK11-, KEAP1- of RTK-mutaties of fusies is er eveneens een aanbeveling om niet te behandelen met mono-immunotherapie met PD-L1-remmers.
Smit: “Een vraag is ook of je dit voorafgaand aan de operatie moet weten of dat je de analyse ook kunt doen op basis van materiaal verzameld tijdens de operatie. Maar als je van tevoren chemo-immunotherapie wilt geven bij iemand waarbij het onduidelijk is of hij of zij geopereerd kan worden, dan moet je het van tevoren weten. Dus het is niet meer mogelijk om enkel bij de patiënten met stadium IV een simpele test te doen; ofwel een KRAS-analyse die de meeste andere mutaties kan uitsluiten, eventueel in combinatie met een EGFR- of ALK-test. In de richtlijn staat nu dat je een uitgebreide moleculaire analyse bij alle patiënten moet doen, dus ook bij de slechte patiënten. Al die zeldzame mutaties bij elkaar opgeteld, zijn dusdanig belangrijk geworden dat het de moeite waard is om ook hiernaar te zoeken.”

“Dit houdt in feite in dat het voortaan gewenst is om bij iedereen die wordt verdacht op longkanker, direct te reflex-testen”, aldus Smit, “wat inhoudt dat je op een biopt een NGS- en RNA-test doet zonder dat je de stadiëring helemaal rond hebt. Want linksom of rechtsom heeft het overgrote deel van de patiënten dit vroeg of laat toch nodig. Is het niet op het moment zelf, dan is het wel als de ziekte recidiveert. Je wint dan ook kostbare tijd.”

Aansprakelijkheid

Het belang van adequate moleculaire diagnostiek wordt onderstreept door mogelijke juridische consequenties in het geval van onvolledige moleculaire diagnostiek. Het niet uitvoeren van de verplichte testen zou in theorie kunnen leiden tot aansprakelijkheidskwesties, vooral als patiënten onnodig zijn blootgesteld aan niet-optimale behandelingen. Smit: “Patiëntenorganisaties zullen er zeker een mening over hebben als er niet netjes is getest en een patiënt bijvoorbeeld immunotherapie krijgt terwijl uiteindelijk blijkt dat iemand toch een mutatie had. Dat zou mogelijk kunnen leiden tot vragen omtrent aansprakelijkheid. Met de inclusie van deze aanbevelingen in de richtlijnen kan het consequenties hebben als je je niet aan de spelregels hebt gehouden.”

De aangescherpte aanbevelingen over moleculaire diagnostiek zullen in de meeste behandelcentra echter niet tot grote veranderingen leiden, denkt Smit. “Ik verwacht dat de meerderheid van de behandelcentra, laten we zeggen 70%, al uitgebreide moleculaire analyses doet. Dit is de afgelopen jaren al flink toegenomen. Maar tegelijkertijd blijkt onder meer uit data in registraties dat dit niet bij alle patiënten gebeurt, mogelijk vanuit het volgen van een kosteneffectieve aanpak. Maar dat is dus niet meer de standaardzorg die je zou moeten leveren.”

Veranderingen in HER2-expressie tussen primaire borsttumor en hersenmetastasen

jan 2025 | Borstkanker

Lees meer over Veranderingen in HER2-expressie tussen primaire borsttumor en hersenmetastasen

AI-algoritme stelt tumortypes kinderkanker vast

jan 2025

Lees meer over AI-algoritme stelt tumortypes kinderkanker vast

Moleculaire diagnostiek noodzaak bij iedere patiënt met NSCLC

jan 2025 | Longoncologie

Lees meer over Moleculaire diagnostiek noodzaak bij iedere patiënt met NSCLC

Behandeling bij uitgezaaide blaaskanker vaak te zwaar

jan 2025 | Uro-oncologie

Lees meer over Behandeling bij uitgezaaide blaaskanker vaak te zwaar

Effect van roken en alcohol bij HPV-positieve en HPV-negatieve hoofd-halskanker

dec 2024 | Hoofd-halsoncologie, Virale infecties

Lees meer over Effect van roken en alcohol bij HPV-positieve en HPV-negatieve hoofd-halskanker

Ouderen met melanoom reageren even goed op immuuntherapie

dec 2024 | Dermato-oncologie, Immuuntherapie, Ouderen

Lees meer over Ouderen met melanoom reageren even goed op immuuntherapie

Multidisciplinaire behandeling van N1M0 prostaatkanker

17 mrt 2025 om 20:00 | Chirurgie, Radiotherapie, Uro-oncologie

Lees meer over Multidisciplinaire behandeling van N1M0 prostaatkanker

Recent advances in the use of CAR T-cell therapies in relapsed/refractory diffuse large B-cell lymphoma and follicular lymphoma

1 okt 2024 om 12:00 | Lymfoom

Lees meer over Recent advances in the use of CAR T-cell therapies in relapsed/refractory diffuse large B-cell lymphoma and follicular lymphoma

Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

10 sep 2024 om 20:00

Lees meer over Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

Pakketbeslissingen en (on-)zekere kosteneffectiviteit: Willingness to Pay voor geneesmiddelen

1 jul 2024

Lees meer over Pakketbeslissingen en (on-)zekere kosteneffectiviteit: Willingness to Pay voor geneesmiddelen

Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

10 jun 2024 om 16:30 | Lymfoom

Lees meer over Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

Keynote webinar: Spotlight on antibody–drug conjugates in cancer

19 feb 2024 om 17:30 | Borstkanker

Lees meer over Keynote webinar: Spotlight on antibody–drug conjugates in cancer

Prostaatkanker nu en in de toekomst

25 jan 2024 | Uro-oncologie

Lees meer over Prostaatkanker nu en in de toekomst

Niet-melanoom huidkanker in de regio

31 aug 2023 | Dermato-oncologie, Radiotherapie

Lees meer over Niet-melanoom huidkanker in de regio

Keynote Webinar | Spotlight on Cardio-Oncology

16 mei 2023 om 17:30

Lees meer over Keynote Webinar | Spotlight on Cardio-Oncology

Immuno-oncologie module 1: immunologie en immuuntherapie

Lees meer over Immuno-oncologie module 1: immunologie en immuuntherapie

Immuno-oncologie module 2: Bijwerkingenmanagement en checkpoint inhibitors

Lees meer over Immuno-oncologie module 2: Bijwerkingenmanagement en checkpoint inhibitors

Immuno-oncologie module 3: Verpleegkundige casuïstiek

Lees meer over Immuno-oncologie module 3: Verpleegkundige casuïstiek

ASCO Direct™ GU 2025

vrijdag 14 feb 2025 t/m zaterdag 15 feb 2025 | Uro-oncologie

Lees meer over ASCO Direct™ GU 2025

Chicago op Schier

zondag 1 jun 2025 t/m woensdag 4 jun 2025

Lees meer over Chicago op Schier

CAR T-celtherapie effectiever dan standaardtherapie bij lenalidomide-refractair multipel myeloom

jun 2023 | MM

Lees meer over CAR T-celtherapie effectiever dan standaardtherapie bij lenalidomide-refractair multipel myeloom

Toevoegen olaparib plus durvalumab aan standaardbehandeling verbetert progressievrije overleving gevorderd ovariumcarcinoom

jun 2023 | Gynaecologische oncologie

Lees meer over Toevoegen olaparib plus durvalumab aan standaardbehandeling verbetert progressievrije overleving gevorderd ovariumcarcinoom

Radium-223 kan rol spelen in behandelalgoritme mCRPC

jun 2023 | Uro-oncologie

Lees meer over Radium-223 kan rol spelen in behandelalgoritme mCRPC

Trastuzumab deruxtecan effectief als tumoragnostische behandeling bij HER2-positieve tumoren

jun 2023 | Gynaecologische oncologie, Maag-darm-leveroncologie, Uro-oncologie

Lees meer over Trastuzumab deruxtecan effectief als tumoragnostische behandeling bij HER2-positieve tumoren

Studie toont nadelen van eerstelijns CDK4/6-remmer bij HR+, HER2- gevorderd mammacarcinoom

jun 2023 | Borstkanker

Lees meer over Studie toont nadelen van eerstelijns CDK4/6-remmer bij HR+, HER2- gevorderd mammacarcinoom

Zowel oudere als jongere patiënt met agressief HR+, HER2- mammacarcinoom heeft voordeel van eerstelijns ribociclib

jun 2023 | Borstkanker

Lees meer over Zowel oudere als jongere patiënt met agressief HR+, HER2- mammacarcinoom heeft voordeel van eerstelijns ribociclib

Erdafitinib verbetert overleving bij FGFR-gemuteerd, gemetastaseerd urotheelcelcarcinoom

jun 2023 | Uro-oncologie

Lees meer over Erdafitinib verbetert overleving bij FGFR-gemuteerd, gemetastaseerd urotheelcelcarcinoom

Neoadjuvante immuuntherapie plus chemotherapie verbetert eventvrije overleving bij NSCLC

jun 2023 | Immuuntherapie, Longoncologie

Lees meer over Neoadjuvante immuuntherapie plus chemotherapie verbetert eventvrije overleving bij NSCLC

Neoadjuvant FOLFOX niet-inferieur aan chemoradiotherapie bij rectumcarcinoom

jun 2023 | Chirurgie, Maag-darm-leveroncologie, Radiotherapie

Lees meer over Neoadjuvant FOLFOX niet-inferieur aan chemoradiotherapie bij rectumcarcinoom

Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk - Sushil Badrising

nov 2024 | Longoncologie

Lees meer over Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk - Sushil Badrising

Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk - Jan von der Thüsen

nov 2024 | Longoncologie

Lees meer over Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk - Jan von der Thüsen

Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk

feb 2024 | Longoncologie

Lees meer over Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk

Podcast: Progress in PARP inhibitors - An exciting option for treating metastatic prostate cancer?

dec 2023 | Uro-oncologie

Lees meer over Podcast: Progress in PARP inhibitors - An exciting option for treating metastatic prostate cancer?

Slokdarm- en maagkanker

jun 2021 | Chirurgie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Slokdarm- en maagkanker

Impact van COVID-19 op bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland

feb 2021 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Impact van COVID-19 op bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland

MedNet Oncologie 2024-06

dec 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-06

MedNet Oncologie 2024-05

okt 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-05

MedNet Oncologie special Colorectaal carcinoom

sep 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Colorectaal carcinoom

MedNet Oncologie 2024-04

aug 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-04

MedNet Oncologie special Borstkanker 2024

jul 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Borstkanker 2024

MedNet Oncologie special Longkanker 2024

jun 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Longkanker 2024

MedNet Oncologie 2024-03

jun 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-03

MedNet Oncologie 2024-02

apr 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-02

MedNet Oncologie special Uro-Oncologie 2024

mrt 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Uro-Oncologie 2024