Een laboratoriumstudie van het Erasmus MC, die is gepubliceerd in Cell Research, laat zien dat molnupiravir en nirmatrelvir een omikron-infectie remmen. Zeker een combinatie van beide middelen lijkt deze infectie goed te bestrijden. Ze zijn reeds goedgekeurd voor gebruik bij COVID-19.
In opgekweekte menselijke luchtwegorganoïden zorgden de middelen ervoor dat de hoeveelheden nieuwe virusdeeltjes, viruseiwitten en genetisch materiaal van het virus sterk afnamen. De onderzoekers verwachten dat de middelen ook goed zullen werken als de omikron-variant zich op andere plekken in het lichaam vermenigvuldigt.
Ten eerste ontdekten de Rotterdammers dus dat deze antivirale middelen ook effect hebben bij de omikron-variant. Bovendien vonden ze dat door een gecombineerd gebruik het effect verbeterde. Deze bevinding moet nog wel bevestigd worden bij patiënten.
De Rotterdammers onderzochten eerder de toepassing van andere antivirale middelen op SARS-CoV-2. Momenteel werken ze aan verschillende coronavirussen, waaronder vier soorten seizoensgebonden coronavirussen en verschillende varianten van SARS-CoV-2. Ze screenen bestaande goedgekeurde geneesmiddelen, drug repurposing, en zoeken naar middelen die alle coronavirussen kunnen remmen. Dat is van belang met het oog op toekomstige uitbraken van nieuwe coronavirussen.
Daarnaast bestuderen ze de interactie tussen immuunsuppressiva en coronavirussen. Deze informatie is volgens de onderzoekers essentieel bij het kiezen voor de verschillende soorten immuunsuppressiva.
Bronnen:
Li P, et al. SARS-CoV-2 Omicron variant is highly sensitive to molnupiravir, nirmatrelvir, and the combination. Cell Res. 2022 Jan 20. Online ahead of print.