Prof. dr. Monique den Boer (Prinses Máxima Centrum) is per 1 juni aangesteld als hoogleraar Pathobiologie van acute lymfatische leukemie (ALL) aan de faculteit Geneeskunde van de Universiteit Utrecht. Op 19 maart jl. sprak zij haar oratie uit.
Elk jaar krijgen ongeveer 110 kinderen in Nederland de diagnose ALL. Hoewel de overlevingskansen zijn verbeterd, geneest niet elk kind met een goede kwaliteit van leven. Dit komt vooral door ernstige bijwerkingen van de behandeling.
Sinds 2018 leidt Den Boer een onderzoeksgroep in het Prinses Máxima Centrum. Ze wil ALL beter begrijpen en behandelingen verbeteren. Leukemiecellen manipuleren het beenmerg om te overleven. Als dat mechanisme kan worden doorbroken, kan er gerichter worden behandeld.
Nu duurt de behandeling van ALL 2 tot 3 jaar. Voor sommige kinderen is dat onnodig lang. Optimale diagnostiek is belangrijk om voor ieder type ALL snel een passend behandelplan op te stellen. Laboratoriumonderzoek kan helpen bepalen welke factoren in zowel de leukemiecellen als het beenmerg de effectiviteit van TKI’s, CAR T-cellen en andere vormen van immuuntherapie tegenwerken.
Met die kennis kunnen de onderzoekers manieren bedenken om die factoren te beïnvloeden of te omzeilen. Den Boer droomt daarom van een toekomst waarin de behandeling korter zal zijn.
Bron: