MRI-gestuurde bestraling bij gelokaliseerde prostaatkanker: een erectiele functiebehoudende behandeling?

Delen via:

Op 23 november 2023 promoveerde Freek Teunissen aan de Universiteit Utrecht op zijn proefschrift ’MRI-guided radiotherapy for localized prostate cancer: clinical evaluation and development of erectile function-preserving treatment’. Als promotor trad op prof. dr. H.M. Verkooijen; copromotoren waren dr. J.R.N. van der Voort van Zyp en dr. H.H.E. van Melick. Freek Teunissen is momenteel werkzaam als aios radiotherapie in het Radboudumc.

Wat was het doel van je promotieonderzoek?

Het doel was de klinische evaluatie van de MR-Linac en de ontwikkeling van een erectiele functiebehoudende behandeling voor gelokaliseerde prostaatkanker. De MR-Linac is een bestralingsapparaat en MRI-scanner ineen. Sinds 2018 worden patiënten met deze nieuwe techniek behandeld. Doordat direct voor en tijdens de uitwendige bestralingsbehandeling MRI-scans kunnen worden gemaakt, kunnen de prostaat en omliggende gezonde organen beter in kaart worden gebracht en de beweging en vormverandering worden gevolgd. Het bestralingsplan kan daarop worden aangepast, om zo straling op het gezonde weefsel te minimaliseren en bijwerkingen te voorkomen. We hebben een prospectief cohort opgezet om de uitkomsten van MRI-gestuurde adaptieve bestraling te vergelijken met conventionele behandelingen (prostatectomie, CT-gestuurde uitwendige bestraling en brachytherapie). 

Wat wil jij dat de klinische dokter van jouw onderzoek weet?

We hebben gezien dat de behandeling van gelokaliseerde prostaatkanker in 5 fracties op de MR-Linac veilig is en goed wordt verdragen door patiënten. Voornaamste voordeel op dit moment is dat er geen goudmarkers hoeven te worden geplaatst en de behandeling dus volledig non-invasief is. De toxiciteit is niet hoger vergeleken met conventionele radiotherapie en mogelijk lager. MRI-gestuurde bestralingsbehandeling is volop in ontwikkeling, waardoor bestralingsmarges steeds verder kunnen worden verkleind en bijwerkingen potentieel verminderd. Ook is het mogelijk om structuren te sparen die op CT niet goed zichtbaar zijn, maar op MRI wel. We hebben een studie opgezet om te kijken of het sparen van onder andere de neurovasculaire bundel en de arteria pudenda interna tijdens het bestralen van de prostaat kan leiden tot minder erectiele disfunctie na bestraling. 

Wat was het meest frustrerende onderdeel van je onderzoek?

Het wachten. Ik startte een nieuwe onderzoekslijn, te beginnen met het opzetten van een prospectief cohort waarin alle patiënten met gelokaliseerde prostaatkanker die in de regio werden behandeld worden vervolgd, om de MRI-gestuurde behandeling te vergelijken met reguliere behandelingen zoals CT-gestuurde uitwendige bestraling en prostatectomie. Voor zo’n cohort ben je van allerlei dingen afhankelijk: goedkeuring van de METC, een systeem voor dataopslag, een systeem om digitale en papieren vragenlijsten naar deelnemers te versturen en te verwerken. En dat kost tijd. Gelukkig had de afdeling radiotherapie van het UMCU al ervaring met dergelijke cohorten voor andere tumorsoorten en kreeg ik veel hulp van collega-onderzoekers. Nadat het cohort eindelijk ‘live’ was, begon het echte wachten: het moest worden gevuld met genoeg patiënten met voldoende lange follow-up om erover te kunnen publiceren. Dat kostte 2 jaar. Gelukkig kon ik ondertussen werken aan een erectiele functiebehoudende bestralingsbehandeling voor gelokaliseerde prostaatkanker. 

Welk moment/inzicht bracht een doorbraak?

De doorbraken waren vaak klein, maar leidden samen wel tot iets groots. Allereerst vonden we dat het goed mogelijk was de neurovasculaire structuren, zoals de neurovasculaire bundel en de arteria pudenda interna, in te tekenen op door MR-Linac gegenereerde 1,5T MRI’s. Vervolgens dat we deze structuren in een gesimuleerde setting konden sparen, waarbij nog voldoende dosis op de prostaat en de tumor kwam. Daarna de eerste patiënt die succesvol in trialverband zenuw- en vaatsparend op de prostaat werd bestraald. Inmiddels zijn 70 patiënten bestraald. We wachten nu op de primaire uitkomst: patiënt-gerapporteerde erectiele functie op 3 jaar na behandeling.

Wat is de vervolgvraag die voortkomt uit jouw onderzoek?

Het onderzoek naar de erectiele functiebehoudende bestraling van prostaatkanker is in volle gang. Heel interessant worden de uitkomsten van de ERECT-trial: als die positief blijken, is een volgende stap het opzetten van een gerandomiseerde studie. Erectiesparende technieken voor bestraling van andere tumorgroepen, zoals rectum, zijn in theorie ook mogelijk. De vraag is of daar behoefte aan is en of het in de praktijk te bewerkstelligen is.

Ook MRI-gestuurde adaptieve radiotherapie is volop in ontwikkeling. Door onder andere artificiële intelligentie is het steeds beter mogelijk een tumor ook gedurende de bestraling te volgen en de bestraling daarop aan te passen. Dit biedt kansen voor radiotherapie voor tumoren zoals nier- en pancreastumoren die vanwege hun beweeglijkheid en nabijheid van gezonde organen voorheen niet goed te bestralen waren. MRI-gestuurde bestraling kan daarmee een alternatief worden voor invasieve behandelmethoden.

Wat neem je zelf mee uit jouw promotieonderzoek? Wat zijn jouw volgende stappen?

Bij gelokaliseerde prostaatkanker die niet actief kan worden vervolgd (active surveillance) is opereren vaak een goede optie, maar bestralen is dat ook. En niet alleen voor de niet fitte, oudere patiënt. MRI-gestuurd bestralen heeft veel potentie voor indicaties waarvoor nu invasieve behandelopties de standaardbehandeling zijn. Ik wil doorgaan met het onderzoek naar non- of minimaal invasieve behandelmethoden, met als uiteindelijk doel zo goed mogelijke tumorcontrole met zo min mogelijk bijwerkingen, dus optimale kwaliteit van leven voor de patiënt.

Seksualiteit rondom een kankerbehandeling is vaak onderbelicht. Deels door tijdgebrek, deels door ongemak van patiënt én arts. Ik vind het belangrijk dat bespreekbaar te maken. Zeker bij prostaatkanker moeten patiënten goed op de hoogte zijn van mogelijk tegenvallende gevolgen van de behandeling. Ook al omdat we weten dat er in het herstelproces dan beter met bijwerkingen kan worden omgegaan. Hier is nog veel ruimte voor onderzoek en verbetering. 

Samen het tij keren, in de zorg en als individu

dec 2024 | Gynaecologische oncologie

Lees meer over Samen het tij keren, in de zorg en als individu

Beïnvloedt menstruatiecyclus het effect van chemotherapie?

dec 2024 | Borstkanker

Lees meer over Beïnvloedt menstruatiecyclus het effect van chemotherapie?

Veranderingen in HER2-expressie tussen primaire borsttumor en hersenmetastasen

dec 2024 | Borstkanker

Lees meer over Veranderingen in HER2-expressie tussen primaire borsttumor en hersenmetastasen

Osimertinib bij EGFR-gemuteerd NSCLC: CZS-effectiviteit en progressie op afstand

dec 2024 | Longoncologie

Lees meer over Osimertinib bij EGFR-gemuteerd NSCLC: CZS-effectiviteit en progressie op afstand

Subcutaan versus intraveneus nivolumab bij niercelcarcinoom

dec 2024 | Immuuntherapie, Uro-oncologie

Lees meer over Subcutaan versus intraveneus nivolumab bij niercelcarcinoom

Nieuwe richtlijnen voor behandeling van slokdarm- of maagkankerpatiënten met oligometastasen

dec 2024 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Nieuwe richtlijnen voor behandeling van slokdarm- of maagkankerpatiënten met oligometastasen

Multidisciplinaire behandeling van N1M0 prostaatkanker

17 mrt 2025 om 20:00 | Chirurgie, Radiotherapie, Uro-oncologie

Lees meer over Multidisciplinaire behandeling van N1M0 prostaatkanker

Recent advances in the use of CAR T-cell therapies in relapsed/refractory diffuse large B-cell lymphoma and follicular lymphoma

1 okt 2024 om 12:00 | Lymfoom

Lees meer over Recent advances in the use of CAR T-cell therapies in relapsed/refractory diffuse large B-cell lymphoma and follicular lymphoma

Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

10 sep 2024 om 20:00

Lees meer over Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

Pakketbeslissingen en (on-)zekere kosteneffectiviteit: Willingness to Pay voor geneesmiddelen

1 jul 2024

Lees meer over Pakketbeslissingen en (on-)zekere kosteneffectiviteit: Willingness to Pay voor geneesmiddelen

Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

10 jun 2024 om 16:30 | Lymfoom

Lees meer over Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

Keynote webinar: Spotlight on antibody–drug conjugates in cancer

19 feb 2024 om 17:30 | Borstkanker

Lees meer over Keynote webinar: Spotlight on antibody–drug conjugates in cancer

Prostaatkanker nu en in de toekomst

25 jan 2024 | Uro-oncologie

Lees meer over Prostaatkanker nu en in de toekomst

Niet-melanoom huidkanker in de regio

31 aug 2023 | Dermato-oncologie, Radiotherapie

Lees meer over Niet-melanoom huidkanker in de regio

Keynote Webinar | Spotlight on Cardio-Oncology

16 mei 2023 om 17:30

Lees meer over Keynote Webinar | Spotlight on Cardio-Oncology

Immuno-oncologie module 1: immunologie en immuuntherapie

Lees meer over Immuno-oncologie module 1: immunologie en immuuntherapie

Immuno-oncologie module 2: Bijwerkingenmanagement en checkpoint inhibitors

Lees meer over Immuno-oncologie module 2: Bijwerkingenmanagement en checkpoint inhibitors

Immuno-oncologie module 3: Verpleegkundige casuïstiek

Lees meer over Immuno-oncologie module 3: Verpleegkundige casuïstiek

ASCO Direct™ GU 2025

vrijdag 14 feb 2025 t/m zaterdag 15 feb 2025 | Uro-oncologie

Lees meer over ASCO Direct™ GU 2025

Chicago op Schier

zondag 1 jun 2025 t/m woensdag 4 jun 2025

Lees meer over Chicago op Schier

Trastuzumab-deruxtecan verbetert progressievrije overleving bij HER2-(ultra)laag gemetastaseerd mammacarcinoom

dec 2024 | Borstkanker

Lees meer over Trastuzumab-deruxtecan verbetert progressievrije overleving bij HER2-(ultra)laag gemetastaseerd mammacarcinoom

Betere kwaliteit van leven met radiotherapie vs. antihormonale therapie bij oudere patiënt met vroegstadium mammacarcinoom

dec 2024 | Borstkanker, Radiotherapie

Lees meer over Betere kwaliteit van leven met radiotherapie vs. antihormonale therapie bij oudere patiënt met vroegstadium mammacarcinoom

Palbociclib plus antihormonale therapie effectiever dan chemotherapie bij hoogrisico, hormoongevoelig, HER2-negatief gemetastaseerd mammacarcinoom

dec 2024 | Borstkanker

Lees meer over Palbociclib plus antihormonale therapie effectiever dan chemotherapie bij hoogrisico, hormoongevoelig, HER2-negatief gemetastaseerd mammacarcinoom

Geen voordeel van toevoeging atezolizumab bij stadium II-III TNBC

dec 2024 | Borstkanker

Lees meer over Geen voordeel van toevoeging atezolizumab bij stadium II-III TNBC

Schildwachtklierbiopt lijkt niet nodig bij deel patiënten met vroegstadium mammacarcinoom

dec 2024 | Borstkanker

Lees meer over Schildwachtklierbiopt lijkt niet nodig bij deel patiënten met vroegstadium mammacarcinoom

Neoadjuvant camrelizumab verhoogt pathologische respons bij TNBC

dec 2024 | Borstkanker

Lees meer over Neoadjuvant camrelizumab verhoogt pathologische respons bij TNBC

Kunstmatige intelligentie helpt bij voorspellen effect CDK4/6-remmers

dec 2024

Lees meer over Kunstmatige intelligentie helpt bij voorspellen effect CDK4/6-remmers

Meer duidelijkheid over meten circulerend tumor-DNA bij TNBC

dec 2024 | Borstkanker

Lees meer over Meer duidelijkheid over meten circulerend tumor-DNA bij TNBC

Hoge risicoscore identificeert patiënten die baat hebben bij toevoegen antracyclines

dec 2024 | Borstkanker

Lees meer over Hoge risicoscore identificeert patiënten die baat hebben bij toevoegen antracyclines

Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk - Sushil Badrising

nov 2024 | Longoncologie

Lees meer over Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk - Sushil Badrising

Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk - Jan von der Thüsen

nov 2024 | Longoncologie

Lees meer over Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk - Jan von der Thüsen

Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk

feb 2024 | Longoncologie

Lees meer over Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk

Podcast: Progress in PARP inhibitors - An exciting option for treating metastatic prostate cancer?

dec 2023 | Uro-oncologie

Lees meer over Podcast: Progress in PARP inhibitors - An exciting option for treating metastatic prostate cancer?

Slokdarm- en maagkanker

jun 2021 | Chirurgie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Slokdarm- en maagkanker

Impact van COVID-19 op bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland

feb 2021 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Impact van COVID-19 op bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland

MedNet Oncologie 2024-06

dec 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-06

MedNet Oncologie 2024-05

okt 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-05

MedNet Oncologie special Colorectaal carcinoom

sep 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Colorectaal carcinoom

MedNet Oncologie 2024-04

aug 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-04

MedNet Oncologie special Borstkanker 2024

jul 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Borstkanker 2024

MedNet Oncologie special Longkanker 2024

jun 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Longkanker 2024

MedNet Oncologie 2024-03

jun 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-03

MedNet Oncologie 2024-02

apr 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-02

MedNet Oncologie special Uro-Oncologie 2024

mrt 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Uro-Oncologie 2024