mtFIT detecteert hoogrisico-voorlopers van darmkanker

Delen via:

Een recente prospectieve Nederlandse studie heeft laten zien dat de mtFIT (multitarget faecal immunochemical test) hoogrisico-voorloperlaesies van darmkanker beter detecteert dan de huidige FIT. Volgens berekeningen kan daardoor de incidentie van colorectale kanker dalen met 21% en gerelateerde sterfte met 18%. De mtFIT wordt nu verder ontwikkeld, vertellen dr. Beatriz Carvalho en dr. Meike de Wit, beiden moleculair bioloog in het Nederlands Kanker Instituut, het onderzoeksinstituut van het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. 

De FIT detecteert hemoglobine in ontlasting en wordt wereldwijd gebruikt voor screening op colorectale kanker. De test wordt in Nederland gebruikt vanaf 2014. “We wisten toen al dat de test goed is voor de opsporing van kanker, met een sensitiviteit van circa 80%”, vertelt De Wit. “Maar de test is minder goed voor detectie van voorloperlaesies: de sensitiviteit daarvoor is naar schatting 20 tot 30%. Als we voorloperlaesies beter kunnen opsporen, kunnen we voorkomen dat mensen darmkanker krijgen. Dat was vanaf het begin de focus van ons onderzoek. We hebben ons vooral gericht op de hoogrisico-voorloperlaesies: gevorderde adenomen en poliepen.” 

Eerst retrospectief

Het onderzoek startte met een retrospectieve analyse van ingevroren ontlastingen. Materiaal van mensen zonder afwijkingen werd vergeleken met dat van mensen met bijvoorbeeld een gevorderd adenoom. Daarbij werd de mtFIT gebruikt, die naast hemoglobine ook het ontstekingsremmende eiwit calprotectine en de proteaseremmer serpin family F member 2 detecteert. Uit eerdere studies is bekend dat deze eiwitten voorkomen in ontlasting van mensen met dikkedarmkanker of gevorderde poliepen. “Met de retrospectieve analyse konden we mtFIT valideren”, vervolgt De Wit. “We zagen dat de gevoeligheid voor kanker hetzelfde was als met FIT, maar dat de gevoeligheid voor hoogrisico-voorloperlaesies hoger was. Daarna zijn we verdergegaan met prospectieve validatie van mtFIT: vinden we meer laesies met coloscopie op basis van mtFIT?” 

De recente studie1 is gecoördineerd vanuit het NKI en gedaan binnen het nationale bevolkingsonderzoek voor darmkanker. Het doel was om de mtFIT rechtstreeks te vergelijken met FIT, vertelt Carvalho. “Primair eindpunt was detectie met mtFIT versus FIT voor alle gevorderde neoplasieën. Secundaire eindpunten waren onder andere de individuele detectie van colorectale kanker, gevorderd adenoom en gevorderde poliepen, en de langetermijneffecten van screening met mtFIT versus FIT wat betreft mortaliteit, kosten en incidentie van colorectale kanker.” 

“We wilden dus de klinische effectiviteit van deze testen onderzoeken in de real-life screeningssetting”, voegt De Wit er aan toe. “De kracht van mtFIT is dat we die op dezelfde manier kunnen doen als de huidige FIT door mensen zelf ontlasting te laten verzamelen en opsturen met de post. Met onze studie hebben we laten zien dat mtFIT toepasbaar is in de klinische praktijk.” 

Resultaten studie

Tussen april en december 2022 zijn 35.786 personen uitgenodigd om deel te nemen aan de studie. Circa 43% (15.283 personen) gaf daaraan gehoor en 13.187 (86,3%) van hen gaven ontlastingsmonsters voor zowel FIT als mtFIT. Ruim 9% van de testen was positief met mtFIT, en 4% met FIT. De relatieve detectiegraad voor mtFIT versus FIT was 1,88 voor gevorderde neoplasie. Ook met gelijke positiviteitsgraad van de twee testen heeft mtFIT een betere detectiegraad dan FIT. Modellering liet zien dat screening met mtFIT de incidentie van colorectale kanker kan verlagen met 21% en gerelateerde sterfte met 18% vergeleken met het huidige screeningsprogramma, tegen haalbare kosten. “De performance van mtFIT is dus beter dan van FIT, in dezelfde ontlastingsmonsters”, aldus Carvalho. “We hebben mtFIT nu in real life gevalideerd. De FIT-screening is al een succes, want de incidentie van darmkanker is gedaald. Met mtFIT kan de incidentie en ook de mortaliteit verder afnemen.” 

Vervolgstappen

De verdere ontwikkeling van mtFIT tot een gestandaardiseerde IVDR-test (de Europese In Vitro Diagnostics Regulation) zal gebeuren vanuit CRCbioscreen, het spin-offbedrijf vanuit het NKI dat is opgericht om de test naar de markt te brengen. De Wit is daarvan mede-oprichter. “De eerste stap zal zijn het maken van een snellere en volautomatische IVDR-test. Als die er is, gaan we de huidige studie herhalen. Dat is nodig om het uiteindelijke bewijs te leveren dat de nieuwe test beter werkt dan de FIT en om te komen tot klinische implementatie ervan. De ontwikkeling van de nieuwe assay duurt naar schatting ongeveer 2 jaar, waarna de studie plaatsvindt. We hebben dus, als we geen grote belemmeringen tegenkomen, nog minimaal 3 jaar nodig voordat de test klinisch toepasbaar is.” 

De studie was mogelijk doordat het bevolkingsonderzoek naar darmkanker in Nederland goed georganiseerd is. “We hebben gebruik kunnen maken van alle logistiek eromheen, zoals de inzet van het RIVM, de screeningsorganisaties en de laboratoria”, besluit De Wit. “Daardoor hebben we de studie heel efficiënt kunnen doen. Zonder het bevolkingsonderzoek had de studie langer geduurd en was het duurder geweest.”  

Nieuwe testontwikkeling

De standaard FIT voor hemoglobine is een test met latexbolletjes die zijn gecoat met antilichamen die het eiwit binden. De bolletjes worden toegevoegd aan de ontlasting en de hoeveelheid eiwitbinding kan vervolgens worden gemeten. Voor de studie is echter een test gebruikt waarbij de antilichamen zijn aangebracht op een testplaat. De hoeveelheid binding van een eiwit wordt geanalyseerd met ECL (electrochemiluminescence). “Het is een iets ingewikkelder proces maar het principe is hetzelfde, gebaseerd op antilichaambinding”, aldus Carvalho. “Meting van het licht geeft eveneens een kwantitatieve waarde. Dit is echter een handmatige methode die wordt gebruikt in onderzoek. Deze assay is niet geschikt om te gebruiken voor bevolkingsonderzoek. Daarvoor is de methode te arbeidsintensief. De volgende stap is nu om de test zodanig aan te passen dat we die kunnen gebruiken in het bevolkingsonderzoek. Hopelijk kan het met dezelfde technologie als de FIT, waarbij we dan 3 in plaats van 1 eiwit meten. Dat is de volgende fase van ontwikkeling.” 

Referentie: 

  1. Wisse PHA, Klaver W de, Wifferen F van, et al. The multitarget faecal immunochemical test for improving stool-based colorectal cancer screening programmes: a Dutch population-based, paired-design, intervention study. Lancet Oncol. 2024;25:326-37.

 

 

 

​Radionuclidentherapie met rhenium-188-HEDP effectief en veilig bij de behandeling van botmetastasen

jan 2017

Lees meer over ​Radionuclidentherapie met rhenium-188-HEDP effectief en veilig bij de behandeling van botmetastasen

​Nivolumab verbetert overleving recidief plaveiselcelcarcinoom hoofd-halsgebied

jan 2017

Lees meer over ​Nivolumab verbetert overleving recidief plaveiselcelcarcinoom hoofd-halsgebied

​Overschakelen op biosimilar blijft heet hangijzer

jan 2017

Lees meer over ​Overschakelen op biosimilar blijft heet hangijzer

​Adjuvant ipilimumab bij stadium III-melanoom

jan 2017 | Dermato-oncologie, Immuuntherapie

Lees meer over ​Adjuvant ipilimumab bij stadium III-melanoom

​Opties na docetaxel langs een nieuwe meetlat gelegd

jan 2017

Lees meer over ​Opties na docetaxel langs een nieuwe meetlat gelegd

​Regorafenib bij hepatocellulair carcinoom met progressie op sorafenib

jan 2017

Lees meer over ​Regorafenib bij hepatocellulair carcinoom met progressie op sorafenib

Recent advances in the use of CAR T-cell therapies in relapsed/refractory diffuse large B-cell lymphoma and follicular lymphoma

1 okt 2024 om 12:00 | Lymfoom

Lees meer over Recent advances in the use of CAR T-cell therapies in relapsed/refractory diffuse large B-cell lymphoma and follicular lymphoma

Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

10 sep 2024 om 20:00

Lees meer over Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

Pakketbeslissingen en (on-)zekere kosteneffectiviteit: Willingness to Pay voor geneesmiddelen

1 jul 2024

Lees meer over Pakketbeslissingen en (on-)zekere kosteneffectiviteit: Willingness to Pay voor geneesmiddelen

Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

10 jun 2024 om 16:30 | Lymfoom

Lees meer over Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

Keynote webinar: Spotlight on antibody–drug conjugates in cancer

19 feb 2024 om 17:30 | Borstkanker

Lees meer over Keynote webinar: Spotlight on antibody–drug conjugates in cancer

Prostaatkanker nu en in de toekomst

25 jan 2024 | Uro-oncologie

Lees meer over Prostaatkanker nu en in de toekomst

Niet-melanoom huidkanker in de regio

31 aug 2023 | Dermato-oncologie, Radiotherapie

Lees meer over Niet-melanoom huidkanker in de regio

Keynote Webinar | Spotlight on Cardio-Oncology

16 mei 2023 om 17:30

Lees meer over Keynote Webinar | Spotlight on Cardio-Oncology

Borstkanker; een update op alle vlakken

9 mei 2023 om 20:00 | Borstkanker, Neuro-oncologie

Lees meer over Borstkanker; een update op alle vlakken

Immuno-oncologie module 1: immunologie en immuuntherapie

Lees meer over Immuno-oncologie module 1: immunologie en immuuntherapie

Immuno-oncologie module 2: Bijwerkingenmanagement en checkpoint inhibitors

Lees meer over Immuno-oncologie module 2: Bijwerkingenmanagement en checkpoint inhibitors

Immuno-oncologie module 3: Verpleegkundige casuïstiek

Lees meer over Immuno-oncologie module 3: Verpleegkundige casuïstiek
Er zijn geen bijeenkomsten gevonden.

Melanoom snel in beeld met kunstmatige intelligentie

sep 2024 | Dermato-oncologie

Lees meer over Melanoom snel in beeld met kunstmatige intelligentie

Trastuzumab-deruxtecan bij gevorderde HER2+ borstkanker met hersenmetastasen

sep 2024 | Borstkanker

Lees meer over Trastuzumab-deruxtecan bij gevorderde HER2+ borstkanker met hersenmetastasen

PRMT5-remmer AMG 193 bij solide tumoren met MTAP-deletie

sep 2024 | Longoncologie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over PRMT5-remmer AMG 193 bij solide tumoren met MTAP-deletie

BCMA bispecifieke middelen en CAR T-celtherapie bij MM in de praktijk

sep 2024 | MM

Lees meer over BCMA bispecifieke middelen en CAR T-celtherapie bij MM in de praktijk

Triple-B: carboplatine-cyclofosfamide versus paclitaxel met of zonder atezolizumab bij mTNBC

sep 2024 | Borstkanker

Lees meer over Triple-B: carboplatine-cyclofosfamide versus paclitaxel met of zonder atezolizumab bij mTNBC

Niet-operatief management optie bij pMMR lokaal gevorderd rectumcarcinoom na complete respons

sep 2024 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Niet-operatief management optie bij pMMR lokaal gevorderd rectumcarcinoom na complete respons

Het overwinnen van resistentie tegen PD-(L)1-remmers bij NSCLC

sep 2024 | Longoncologie

Lees meer over Het overwinnen van resistentie tegen PD-(L)1-remmers bij NSCLC

AI-model kan tumormutaties op basis van pathologiebeelden voorspellen

sep 2024

Lees meer over AI-model kan tumormutaties op basis van pathologiebeelden voorspellen

Gehypofractioneerde radiotherapie bij locoregionale vroege borstkanker

sep 2024 | Borstkanker, Radiotherapie

Lees meer over Gehypofractioneerde radiotherapie bij locoregionale vroege borstkanker

Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk

feb 2024 | Longoncologie

Lees meer over Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk

Podcast: Progress in PARP inhibitors - An exciting option for treating metastatic prostate cancer?

dec 2023 | Uro-oncologie

Lees meer over Podcast: Progress in PARP inhibitors - An exciting option for treating metastatic prostate cancer?

Podcast pancreascarcinoom

dec 2022 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Podcast pancreascarcinoom

Slokdarm- en maagkanker

jun 2021 | Chirurgie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Slokdarm- en maagkanker

Impact van COVID-19 op bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland

feb 2021 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Impact van COVID-19 op bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland

MedNet Oncologie special Colorectaal carcinoom

sep 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Colorectaal carcinoom

MedNet Oncologie 2024-04

aug 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-04

MedNet Oncologie special Borstkanker 2024

jul 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Borstkanker 2024

MedNet Oncologie special Longkanker 2024

jun 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Longkanker 2024

MedNet Oncologie 2024-03

jun 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-03

MedNet Oncologie 2024-02

apr 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-02

MedNet Oncologie special Uro-Oncologie 2024

mrt 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Uro-Oncologie 2024

MedNet Oncologie 2024-01

feb 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-01

MedNet Oncologie 2023-06

dec 2023

Lees meer over MedNet Oncologie 2023-06