Nieuwe inzichten sijpelen soms maar langzaam door in de richtlijnen. IKNL ondersteunt daarom met het ZonMW-project Alertness een sneller en beter revisieproces voor richtlijnen, om te beginnen voor baarmoederkanker.
In Nederland worden oncologische richtlijnen gemiddeld eens in de 5 tot 7 jaar geactualiseerd. Het doel van Alertness is simpel gezegd de richtlijncommissie van de wetenschappelijke vereniging, in dit geval de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG), te helpen bij het revisieproces door alerts te geven als onderdelen van de richtlijn aandacht verdienen.
De Nederlandse Kanker Registratie vormt een belangrijke bron van informatie over zowel de mate waarin de richtlijn daadwerkelijk gevolgd wordt in Nederland, de adherentie, als over de uitkomsten van de gekozen behandeling voor verschillende patiëntengroepen. Een tweede bron die wordt meegenomen is de richtlijn voor baarmoederkanker van het Amerikaanse National Comprehensive Cancer Network (NCCN).
Alertness is nu halverwege de looptijd van 3 jaar en er zijn al belangrijke resultaten geboekt. De richtlijn voor baarmoederkanker werd allereerst gedigitaliseerd in een digitale beslisboom binnen Oncoguide. Door Oncoguide te koppelen aan andere informatiebronnen, wordt zichtbaar als er bij bepaalde stappen in de beslisboom iets aan de hand is dat de aandacht van de richtlijncommissie verdient.
Bron: