Nabije toekomstmuziek: met organoïden behandeleffecten van RA-medicatie voorspellen

Het Amsterdam UMC doet onder leiding van prof. dr. Sander Tas al jaren onderzoek naar de toepassing van organoïden en sferoïden binnen de reumatologie. Het doel is om hiermee door RA aangedaan weefsel na te bootsen. Dr. Jan Piet van Hamburg en Eva Philippon zijn hier nauw bij betrokken. Zij hopen met organoïden uiteindelijk effecten van RA-medicijnen te testen en zo beter te voorspellen of een patiënt er baat bij heeft.

Van Hamburg heeft als senior postdoc de dagelijkse leiding over het onderzoek, de uit Frankrijk afkomstige Philippon gaat er binnenkort op promoveren. Samen met onderzoekstechnicus Lisanne van Rooijen en Tas hebben ze een subsidie van 425.000 euro gekregen van ReumaNederland om de toepassing van organoïden bij RA verder vooruit te helpen. Van Hamburg en Philippon leggen allereerst uit wat organoïden zijn en hoe ze geproduceerd worden. “Onze organoïden bootsen zo goed mogelijk inflammatoir gewrichtsweefsel na”, aldus Van Hamburg. “Uit biopten van gewrichtsweefsel van RA-patiënten kunnen we in het lab allerlei soorten cellen afleiden, bijvoorbeeld fibroblasten en imuuncellen; in de toekomst wellicht ook bloedvatcellen, de endotheelcellen. Deze laatste halen we nu nog uit de navelstreng van gezonde donoren. Uit al deze cellen samen kunnen we een organoïde structuur maken, zoals een mini-orgaan; en die structuur lijkt op het oorspronkelijke weefsel waaruit de cellen zijn verkregen.”

Sferoïden en organoïden

Met Tas als eindverantwoordelijke heeft Van Hamburg inmiddels een kleine 10 jaar geleden in Amsterdam de toepassing van 3D-celkweken bij RA opgezet, met name sferoïden en, sinds 1 jaar, organoïden. Ook samen met Tas schrijft hij de subsidieaanvragen hiervoor. “Sferoïden zijn meer een 3D-kweek van fibroblasten en endotheelcellen, die we onder meer gebruiken om angiogenese te bestuderen. Je kunt in dit model ook ontstekingscellen inbouwen en dus ontstekingen bestuderen. Een nadeel van sferoïden is dat ze kleiner en beperkter zijn dan organoïden, waardoor het moeilijker is om de diverse aspecten van synoviale weefselontsteking te bestuderen.”

Eva Philippon

E.M.L. Philippon MSc, onderzoeker aan Amsterdam UMC

Philippon kwam 4 jaar geleden vanuit Frankrijk naar Amsterdam om er haar promotieonderzoek te doen, dat ze nu bijna heeft afgerond. Ze begon met werken aan een sferoïdemodel van FLS-weefsel van RA-patiënten (RAFLS); en dat doet ze nog steeds. “In 2022 ging ik 2 maanden op werkbezoek bij de Universiteit van Glasgow. Daar heb ik kennisgemaakt met het organoïdmodel voor RA, dat we vervolgens in Amsterdam hebben geïmplementeerd. En nu zetten we dus het al besproken project op waarbij organoïden synoviaal weefsel simuleren.”

Fibroblastachtige synoviocyten

RAFLS wordt een cruciale rol toegedicht bij RA doordat ze cytokines produceren die de inflammatie in stand houden. Philippon: “We beschikken in Amsterdam over een biobank met FLS van mensen met actieve RA. We zetten FLS op kweek om er 2D-cellijnen uit te laten groeien. We voegen er endotheelcellen uit de navelstreng aan toe; het lukt nog niet goed die cellen uit gewrichten te winnen, maar het is de bedoeling dat in de toekomst wel te doen. Verder voegen we vooraf gesorteerde monocyten uit het bloed toe. Deze 3 celtypes plaatsen we in een Matrigel. Dit is een extracellulaire basaalmembraanmatrix waarin de cellen zodanig op elkaar inwerken, dat ze organoïden vormen. Na 15 dagen verzamelen we ze en doen we allerlei analyses. We kunnen organoïden opknippen ten behoeve van beeldvorming; we kunnen ze desintegreren om er celsuspensies van te maken, waarin we met flowcytometrie de expressie van eiwitmarkers kunnen analyseren. Ook kunnen we nog andere uitlezingen doen, bijvoorbeeld aan de hand van RNA-sequencing.”

Proof of principle

Vooralsnog komen de cellen die samen een organoïde vormen uit verschillende bronnen. In het door ReumaNederland gesteunde project wordt geprobeerd alle celtypen die nodig zijn voor organoïden uit het kniegewricht en de lymfeklier van een en dezelfde patiënt te verkrijgen. “Hopelijk kunnen we dan een organoïde reconstrueren die de specifieke kenmerken van de patiënt goed weerspiegelt. Door de organoïde bloot te stellen aan de gangbare RA-medicatie – en in de verdere toekomst wellicht ook experimentele middelen – zou je in principe moeten kunnen voorspellen op welk middel de patiënt het beste reageert. Dit kan verder worden geoptimaliseerd door de combinatie van genetische en fenotypische kenmerken van het biopt mee te nemen, wat een nog nauwkeuriger voorspelling mogelijk maakt van de meest effectieve therapie voor de individuele patiënt.”

Van Hamburg voegt toe dat het project een puur observationeel karakter heeft. “We gaan de behandelstrategie voor de patiënten niet veranderen. Pas aan het begin van de behandeling nemen we biopten. Dan volgen we de patiënten om te zien hoe ze op een bepaalde therapie reageren. Ondertussen laten we op onze organoïden dezelfde behandeling los, naast andere gangbare RA-medicijnen en nieuwe middelen. Uiteindelijk willen we de bevindingen in het lab vergelijken met hetgeen de patiënt in het echte leven ervaart. Hopelijk bevestigen de uitkomsten dat we organoïden kunnen gebruiken om de reactie op een behandeling na te bootsen: een ‘proof of principle’.”

Nauwkeuriger voorspellen

Van Hamburg vat samen: “We beschikken in de kliniek over heel veel heel goede middelen tegen onder meer RA, maar de respons op een specifieke behandeling voorspellen is erg moeilijk. Sommige patiënten hebben het geluk dat de eerste behandelstrategie direct aanslaat, maar bij andere patiënten kan het een uitdagende zoektocht zijn naar een goede behandeling. Daarom is het van cruciaal belang om de effectiviteit te voorspellen. Organoïden hebben daarbij het voordeel dat ze patiëntspecifiek zijn. Uiteindelijk hopen we organoïden ook in te kunnen zetten bij de evaluatie van experimentele medicatie bij RA – en wellicht ook bij andere reumatische aandoeningen zoals spondyloartritis. Daarnaast zouden de organoïden ook als alternatief voor diermodellen kunnen dienen. Organoïden bieden wellicht de mogelijkheid om sneller en nauwkeuriger de effectiviteit en veiligheid van nieuwe middelen te voorspellen dan diermodellen dat kunnen. Dit zou niet alleen de vertaalslag naar de kliniek verbeteren, maar ook dierenleed kunnen voorkomen door het gebruik van minder proefdieren. Het gebruik van organoïden biedt dus zowel wetenschappelijke voordelen als ethische meerwaarde in medisch onderzoek.”

Klinische toepassing

De afdeling reumatologie van het Amsterdam UMC heeft in bijna 20 jaar al veel ervaring opgedaan met het nemen van biopten. Patiënten ervaren deze procedure, onder plaatselijke verdoving, doorgaans niet als erg hinderlijk of pijnlijk. “Desgevraagd hebben de meeste patiënten laten weten, het zo nodig best opnieuw te willen ondergaan”, aldus Van Hamburg. “Het wordt heel redelijk verdragen. Soms ontstaat er iets van een blauwe plek. Er zijn gelukkig opvallend veel patiënten die ons wel willen helpen. Clinici bevestigen dat: de langdurige en behoorlijk pijnlijke ziekte die RA kan zijn, maakt dat patiënten vaak bereid om te helpen wat extra informatie te verzamelen.”

Nog minder belastend is een biopsie uit een kleiner gewricht, zoals een vinger. Dat gebeurt onder meer in Italië, dat leidend is in dit type onderzoek bij reumatische aandoeningen. Van Hamburg: “In de reguliere zorg wordt behalve bloed vaak ook een biopt afgenomen, waarvan de resultaten worden meegenomen in de behandelstrategie. Ik hoop dat de resultaten van dit vierjarige proces zullen aantonen dat we de organoïden daadwerkelijk in de kliniek kunnen implementeren in Amsterdam. Op kortere termijn zullen we wellicht ook horen van andere groepen die zich hiermee bezighouden. Het is echt een groot ding in het veld.”

 

Factoren die het succes van een knieprothese beïnvloeden

apr 2025 | Artrose

Lees meer over Factoren die het succes van een knieprothese beïnvloeden

GLP1-receptoragonisten bij systemische lupus erythematodes?

apr 2025 | SLE

Lees meer over GLP1-receptoragonisten bij systemische lupus erythematodes?

Nieuw consortium voor onderzoek naar immuuntherapie

apr 2025 | Immuuntherapie

Lees meer over Nieuw consortium voor onderzoek naar immuuntherapie

Weinig begrip voor mensen met reuma

apr 2025 | Arteriitis, Arthritis psoriatica, Artritis, Artrose, JIA, Jicht, Orthopedie, Osteoporose, RA, Sclerodermie, Sjögren, SLE, Spondyloartritis

Lees meer over Weinig begrip voor mensen met reuma

Thuismonitoring van longfunctie bij patiënten met SSc-ILD

apr 2025 | ILD, Sclerodermie

Lees meer over Thuismonitoring van longfunctie bij patiënten met SSc-ILD

Waarom sommige mensen vatbaarder zijn voor jicht

apr 2025 | Jicht

Lees meer over Waarom sommige mensen vatbaarder zijn voor jicht

SpA café 9: Patiëntspecifiek behandelen bij uitzonderingen zoals uveïtis

15 mei 2025 om 18:30 | Spondyloartritis

Lees meer over SpA café 9: Patiëntspecifiek behandelen bij uitzonderingen zoals uveïtis

SpA café 8:
De nieuwe richtlijnen voor Arthritis Psoriatica

2 okt 2024 om 18:30 | Arthritis psoriatica, Spondyloartritis

Lees meer over SpA café 8:
De nieuwe richtlijnen voor Arthritis Psoriatica

Masterclass: Psoriatic Disease recente ontwikkelingen in de behandeling

30 jul 2024 | Artritis, Psoriasis

Lees meer over Masterclass: Psoriatic Disease recente ontwikkelingen in de behandeling

SpA café 7:
Perifere uitingen van SpA in de klinische praktijk

11 apr 2024 om 18:30 | Spondyloartritis

Lees meer over SpA café 7:
Perifere uitingen van SpA in de klinische praktijk

Expertdebat SLE, Deel 3 - Praktische handvatten: Van zwangerschapswens tot de rol van B-cellen in lupus

11 mrt 2024 | Immuuntherapie, SLE

Lees meer over Expertdebat SLE, Deel 3 - Praktische handvatten: Van zwangerschapswens tot de rol van B-cellen in lupus

SpA café 5: De nieuwe ASAS-EULAR aanbevelingen voor de behandeling van axSpA

8 nov 2023 | Spondyloartritis

Lees meer over SpA café 5: De nieuwe ASAS-EULAR aanbevelingen voor de behandeling van axSpA

ReumaReality: gepersonaliseerde zorg voor uiteenlopende patiënten

30 okt 2023 om 20:00 | Artrose

Lees meer over ReumaReality: gepersonaliseerde zorg voor uiteenlopende patiënten

SpA café 6: Structurele schade bij axiale SpA

3 okt 2023 om 18:30 | Spondyloartritis

Lees meer over SpA café 6: Structurele schade bij axiale SpA

SpA café 3: pijn herkennen en behandelen bij patiënten met SpA

6 mrt 2023 | Arthritis psoriatica, Spondyloartritis

Lees meer over SpA café 3: pijn herkennen en behandelen bij patiënten met SpA

e-learning SpA in de praktijk

Psoriasis, Spondyloartritis

Lees meer over e-learning SpA in de praktijk

EULAR Late Afternoon Highlights 2025

vrijdag 13 jun 2025 van 17:30 tot 20:00 | ILD, Spondyloartritis

Lees meer over EULAR Late Afternoon Highlights 2025

Nieuwe behandelstrategie voor RA verkort tijd tot zwangerschap

nov 2024 | RA

Lees meer over Nieuwe behandelstrategie voor RA verkort tijd tot zwangerschap

Cannabinoïden als pijnverlichting en ontstekingsremmend medicijn

nov 2024 | Artrose

Lees meer over Cannabinoïden als pijnverlichting en ontstekingsremmend medicijn

Niet-invasief biomarkerpanel doet het beter dan bestaande markers

nov 2024 | SLE

Lees meer over Niet-invasief biomarkerpanel doet het beter dan bestaande markers

Zo doet romosozumab het in de praktijk

nov 2024 | Osteoporose

Lees meer over Zo doet romosozumab het in de praktijk

Late breaker: neurotrofineremmer biedt hoop voor artrosepatiënt

nov 2024 | Artrose

Lees meer over Late breaker: neurotrofineremmer biedt hoop voor artrosepatiënt

Toch liever een lage dosis prednison bij GPA

nov 2024

Lees meer over Toch liever een lage dosis prednison bij GPA

Positieve resultaten op kwaliteit van leven met filgotinib

nov 2024 | RA

Lees meer over Positieve resultaten op kwaliteit van leven met filgotinib

Uitgeruste strategieën bij slaapproblemen door reumatische aandoeningen

nov 2024 | Arthritis psoriatica, Artritis, Artrose, JIA, Jicht, Osteoporose, RA, Sjögren, SLE, Spondyloartritis

Lees meer over Uitgeruste strategieën bij slaapproblemen door reumatische aandoeningen

Nederlandse studie: preventie van ACPA-negatieve reumatoïde artritis stap dichterbij

nov 2024 | RA

Lees meer over Nederlandse studie: preventie van ACPA-negatieve reumatoïde artritis stap dichterbij

Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

nov 2022 | Psoriasis

Lees meer over Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

De voor- en nadelen van zorg op afstand: ervaringen van Nederlandse reumatologen tijdens COVID

nov 2020

Lees meer over De voor- en nadelen van zorg op afstand: ervaringen van Nederlandse reumatologen tijdens COVID

Podcast - Terugkerende koortssyndromen: steeds beter te (be)grijpen en behandelen

okt 2020

Lees meer over Podcast - Terugkerende koortssyndromen: steeds beter te (be)grijpen en behandelen

De ACR-adviezen voor reumatologische zorg tijdens de COVID-19-pandemie nader bekeken

aug 2020 | RA, SLE

Lees meer over De ACR-adviezen voor reumatologische zorg tijdens de COVID-19-pandemie nader bekeken

MedNet Reumatologie 2025-01

mrt 2025

Lees meer over MedNet Reumatologie 2025-01

MedNet Reumatologie 2024-03

sep 2024

Lees meer over MedNet Reumatologie 2024-03

MedNet Reumatologie 2024-02

jun 2024

Lees meer over MedNet Reumatologie 2024-02

MedNet Reumatologie 2024-01

mrt 2024

Lees meer over MedNet Reumatologie 2024-01

MedNet Reumatologie 2023-04

dec 2023

Lees meer over MedNet Reumatologie 2023-04

MedNet Reumatologie 2023-02

jun 2023

Lees meer over MedNet Reumatologie 2023-02

MedNet Reumatologie 2023-01

mrt 2023

Lees meer over MedNet Reumatologie 2023-01

MedNet Reumatologie 2022-04

dec 2022

Lees meer over MedNet Reumatologie 2022-04

MedNet Reumatologie 2022-03

sep 2022

Lees meer over MedNet Reumatologie 2022-03