85% van de mensen die langer dan 10 jaar geleden de diagnose kanker kreeg, heeft nu nog last van een of meerdere lichamelijke en/of psychische klachten als gevolg van hun ziekte of behandeling.
Dit blijkt uit de Doneer Je Ervaring-peiling van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) onder 5710 mensen die minimaal 2 jaar geleden hoorden dat ze kanker hebben of hadden. Ruim de helft van hen is vrouw (59%) en hoogopgeleid (53%). Twee derde is bij het invullen van de vragenlijst 60 jaar of ouder (67%) en de meest voorkomende diagnoses zijn borstkanker (30%), hematologische kanker (25%) en prostaatkanker (17%).
Het meest genoemd worden vermoeidheid, verminderde lichamelijke conditie, neuropathie, geheugen- of concentratieproblemen en seksuele problemen/impotentie. Bovendien heeft 1 op de 5 last van somberheid of depressieve gevoelens. Het goede nieuws is dat het aantal mensen met psychische klachten in de loop van de tijd daalt.
Uit de peiling blijkt dat de klachten en problemen door kanker(behandelingen) ook jaren na diagnose nog gevolgen hebben voor het dagelijks leven. Zo geeft de helft van de respondenten aan in meer of mindere mate moeite te hebben met huishoudelijke taken. Nog eens de helft zegt dat zij lang moet bijkomen van sociale activiteiten. Van de respondenten die betaald werk hebben, geeft 67% aan dat zij in het werk last hebben van de gevolgen van kanker.
Bron: