De resultaten van een grote studie met gegevens van patiënten met diabetes type 2 in de huisartspraktijk laten zien dat niet-cardiovasculaire comorbiditeit, zoals artrose en depressie, veel voorkomt; significant meer dan bij mensen zonder diabetes.
“Het definiëren van patronen van multimorbiditeit kan belangrijke klinische toepassingen hebben, zoals het identificeren van potentieel schadelijke interacties tussen geneesmiddelen en ziekten, het optimaal toepassen van specifieke therapieën en het implementeren van geïndividualiseerde behandelplannen op het moment van diagnose”, aldus de onderzoekers.
Salwa Zghebi (Universiteit van Manchester, VK) en collega’s onderzochten patiëntgegevens van 391 Engelse huisartspraktijken in de Clinical Practice Research Datalink voor 18 fysieke en mentale gezondheidsproblemen. Ze ontdekten dat 76,7% van de 108.588 mensen met diabetes type 2 ten minste een van deze andere aandoeningen had, ten opzichte van 54,2% van de 528.667 op leeftijd, geslacht en huisartspraktijk gematchte controles zonder diabetes.
Zoals verwacht kwamen cardiovasculaire aandoeningen veel voor, met hypertensie als de meest voorkomende aandoening in beide groepen. Cardiovasculaire comorbiditeit kwam significant vaker voor bij mensen met diabetes dan bij controles. De diabetespatiënten hadden een meer dan tweemaal verhoogde kans op hypertensie, myocardinfarct, hartfalen en perifere vaatziekte.
De onderzoekers identificeerden echter ook een aantal niet-cardiovasculaire aandoeningen met een hoge prevalentie bij mensen met diabetes, namelijk artrose (18,4%), depressie (12,4%), astma (8,5%), hypothyreoïdie (6,7%), COPD (5,9%) en angst (5,6%).
Al deze aandoeningen kwamen significant vaker voor bij mensen met diabetes dan bij mensen zonder diabetes. De onderzoekers benadrukken ook schizofrenie, dat, hoewel een van de minst voorkomende aandoeningen in het algemeen, 2,38 maal vaker voorkomt bij mensen met diabetes dan in de controlegroep.
“[E]erder onderzoek was voornamelijk gericht op patronen van cardiovasculaire aandoeningen bij mensen met [type 2 diabetes], wat heeft geresulteerd in een beperkte kennis met betrekking tot een breder scala aan belangrijke comorbiditeit bij mensen met en zonder [type 2 diabetes]”, zo schrijven de onderzoekers in BMJ Open.
Ze voegen eraan toe dat niet-cardiovasculaire comorbiditeit zelden wordt besproken in richtlijnen voor de behandeling van diabetes type 2.
Bij mensen met diabetes type 2 kwam comorbiditeit over het algemeen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, waarbij de prevalentie van hypothyreoïdie zelfs ongeveer vier maal hoger was bij vrouwen.
De prevalentie van comorbiditeit nam bij patiënten met diabetes toe met de leeftijd, maar was in alle leeftijdsgroepen hoger dan bij controles. Uitzonderingen waren astma en angst, waarvan de prevalentie over de leeftijdsgroepen stabiel bleef, en depressie, dat juist vaker voorkwam bij mensen van 55 jaar of jonger dan bij ouderen.
Het team benadrukt dat depressie over het algemeen een veel voorkomende bevinding was, en zegt dat dit “een diepgaande klinische behoefte aan het licht brengt bij jonge mensen die enorm zouden kunnen profiteren van interventie op het gebied van de geestelijke gezondheid.”
Bron: BMJ Open. 2020;10:e033866.
Provided by Medicine Matters diabetes; ©2020 Springer Healthcare Ltd, part of the Springer Nature Group.