Onderzoeker Abdoel El Ghalbzouri (LUMC) wil met zijn team een 3D-huidmodel maken dat acne vulgaris nabootst. Op dat huidmodel kunnen vervolgens geneesmiddelen worden getest. “Er is namelijk een dringende behoefte aan nieuwe oplossingen om acne te behandelen.”
Voor dit onderzoek sprak El Ghalbzouri, hoofdonderzoeker bij de afdeling Dermatologie van het LUMC, met mensen met ernstige acne. Uit die gesprekken bleek dat acne veel meer is dan een cosmetisch probleem. Uit onderzoek blijkt ook dat pubers met ernstige acne vaker depressief zijn.
Wereldwijd zijn er meer dan 680 miljoen patiënten die lijden aan acne. De laatst ontwikkelde medicijnen voor deze groep mensen zijn alweer 30 jaar oud. Een van de behandelmethoden is antibioticazalf om bepaalde bacteriën op de huid te doden. Een probleem hierbij is dat er resistentie kan optreden.
Het doel van het onderzoeksproject van El Ghalbzouri is om een nieuw 3D-huidmodel te ontwikkelen waarmee acne-onderzoek kan worden gedaan en nieuwe geneesmiddelen kunnen worden getest. Om het ontstekingsproces na te bootsen, worden er haarfollikels en talgkliertjes aan het huidmodel toegevoegd. Daarna worden bacteriën aangebracht die een belangrijke rol spelen bij acne, en kan olie worden toegevoegd om een vette huid na te bootsen.
Bron: