Onderzoekers van het LUMC hebben samen met onderzoekers van het National Institute of Health uit de Verenigde Staten, het UMC Groningen en UMC Utrecht ontdekt dat verlies van het eiwit EXO1 helpt om BRCA1-gemuteerde cellen aan te pakken.
In Nederland hebben enkele duizenden mensen een verhoogde kans op borst- en/of eierstokkanker door een erfelijke mutatie in het BRCA1-gen. Er zijn behandelingen maar er is een kans dat de tumor resistent wordt. Daarom zijn alternatieven nodig. Onderzoekers hebben hiervoor een nieuw aanknopingspunt gevonden.
In het onderzoek, dat onlangs verscheen in Molecular Cell, tonen de auteurs aan dat het verlies van EXO1 in BRCA1-gemuteerde cellen tot zoveel DNA-schade leidt, dat deze cellen doodgaan. Dit komt doordat het verlies van de functie van zowel BRCA1 als EXO1 tegelijkertijd 2 verschillende DNA-reparatieprocessen in de gemuteerde cel uitschakelt. De gezonde cellen blijven over.
Nu de onderzoekers dit aanknopingspunt hebben, gaan ze op zoek naar een stof die EXO1 kan remmen. Hiermee kan mogelijk een nieuw geneesmiddel worden ontwikkeld. Het tijdspad daarvoor is nog niet goed te voorspellen. Het hangt er vanaf hoe snel de juiste stof wordt gevonden en welke aanpassingen er gedaan moeten worden.
Bron: