Marian Clahsen-van Groningen, klinisch patholoog bij het Erasmus MC Transplantatie Instituut, ontwikkelde samen met collega’s een nieuw moleculair instrument waarmee nauwkeurig aangetoond kan worden welk type afstoting er gaande is in een donornier. Met deze kennis kunnen artsen afstotingsverschijnselen gerichter behandelen.
Helaas stopt bij ongeveer de helft van de niertransplantatiepatiënten het transplantaat na gemiddeld 10 jaar met functioneren. Als uit de bloedwaarden blijkt dat de donornier niet goed (meer) functioneert, wordt een biopt van het transplantaat genomen. Clahsen en haar collega’s ontwikkelden een nieuw, moleculair instrument dat helpt bij de interpretatie van deze biopten. Hiermee kan beter worden vastgesteld om wat voor soort afstoting het gaat: T-celgemedieerde afstoting of door antistoffen gemedieerde afstoting. Met het instrument ontdekten ze dat bij een bepaalde soort chronische afstoting, die aanvankelijk leek te worden veroorzaakt door antistoffen, T-cellen toch een prominente rol spelen.
Die kennis is belangrijk, want een afstoting door antistoffen vraagt om een ander behandelplan dan een afstoting door T-cellen. Door dit nieuwe inzicht kunnen er gerichtere medicijnen en behandelingen worden ontwikkeld om dit type chronische afstoting tegen te gaan.
Clahsen ontwikkelde het instrument samen met het Internationale Banff Consortium en won voor haar bijdrage aan de transplantatiegeneeskunde de Wetenschapsprijs van de Nederlandse Transplantatie Vereniging.
Bron: