Onderzoekers van het Radboudumc ontwikkelden een nieuw middel dat de malariaparasiet effectief doodt en de overdracht van de parasiet naar de mug blokkeert. De studie is gepubliceerd in Nature Communications en het middel is klaar voor klinisch onderzoek.
De onderzoekers selecteerden de stof MMV693183 als mogelijk effectief tegen malaria. Dit middel lijkt op pantothenaat, ofwel vitamine B5. De betreffende variant blokkeert de werking van een cruciaal enzym in de parasiet.
Laura de Vries, de eerste auteur van de Nature Communications-publicatie, ontrafelde tijdens haar promotieonderzoek het werkingsmechanisme van dit nieuwe middel. “Hierdoor krijgt de parasiet een tekort aan een stof die een centrale rol speelt in uiteenlopende biologische functies, zoals de aanmaak van vetzuren en het regelen van de werking van eiwitten. Deze processen zijn cruciaal voor de overleving van de parasiet.”
Daarnaast toonden de Nijmeegse onderzoekers aan dat het middel niet direct werkt, maar in de parasiet eerst wordt omgezet in een actieve vorm.
Het middel is preklinisch ontwikkeld en klaar voor de vertaling naar patiënten. De Malaria Medicine Venture ontwikkelt de stof nu verder door en zal klinische studies opzetten. De Vries promoveerde in december 2021 cum laude. Met een Rubicon-beurs kan ze in Harvard doorgaan met haar onderzoek naar de interacties tussen de malariaparasiet en de mug.
Bronnen:
De Vries LE, Jansen PAM, Barcelo C, et al. Preclinical characterization and target validation of the antimalarial pantothenamide MMV693183. Nat Commun. 2022;13:2158.