Het Radboudumc/CWZ expertisecentrum voor schimmelinfecties gaat met het RIVM en UMC Groningen een wereldwijd unieke screening en surveillance opzetten voor gisten, in het bijzonder Candida auris.
Een infectie met gisten treft patiënten met een zwak immuunsysteem, maar kan ook optreden na grote operaties of bij intensive care-patiënten met een lijninfectie. Onlangs stelde ZonMw een subsidie van bijna een half miljoen euro beschikbaar voor een screeningssysteem.
Een screeningssysteem zal ervoor zorgen dat er al vroeg informatie is over welke gisten er rondgaan met welk genetisch materiaal. Die screening kan plaatsvinden door rioolwater en bestaande infecties te onderzoeken.
Candida auris is onder de gisten het meest gevreesd, omdat deze langdurig kan overleven op oppervlakken. Daardoor kan het zich verspreiden in gezondheidsinstellingen en tot grote en hardnekkige uitbraken leiden onder kwetsbare patiënten. Extra zorgelijk is dat de gist vaak ongevoelig is voor antischimmelmiddelen.
Er is een sterke toename van gevallen wereldwijd en in Europa, met name Italië, Spanje en Griekenland. In Nederland zijn enkele importgevallen geregistreerd. Vanwege het ontbreken van een structurele screening en surveillance is het moeilijk in te schatten of dit een representatieve weergave is. Ook is onbekend in hoeverre andere gisten rondgaan in Nederlandse zorginstellingen.
Bron: