Onderzoek in het LUMC heeft aangetoond dat nieuwe beeldvormingstechnieken helpen bij het opsporen van oogmelanoom. Daardoor zijn uitgebreidere onderzoeken of een chirurgische ingreep in de toekomst mogelijk overbodig voor het diagnosticeren van een kwaadaardige tumor in of op het oog.
Niels Brouwer deed voor zijn promotie onderzoek naar 2 soorten oogmelanoom: uveamelanoom en conjunctivamelanoom. Zijn onderzoek richtte zich op nieuwe beeldvormingstechnieken en de genetica en immunologie bij oogmelanoom.
Als nieuwe beeldvormingstechnieken gebruikte Brouwer foto- en scanapparaten in het LUMC, waarvan enkele al gebruikt werden voor netvliesaandoeningen zoals retinale oximetrie en OCT-angiografie. De nieuwe technieken zijn een stuk patiëntvriendelijker en de onderzoeken duren ook korter. De beeldvormingstechnieken zijn ook veelbelovend voor het zien van bestralingsschade die kan ontstaan na behandeling van een oogtumor.
Verder is er extra bewijs voor de al heersende opvatting dat er veel overlap zit in de genetische achtergrond van conjunctivamelanoom en huidmelanoom. Dat betekent dat voor conjunctivamelanoom dezelfde soorten immuuntherapie kunnen worden gebruikt als bij huidmelanoom.
Meer patiënten zijn nodig om aan te tonen wat de technieken toevoegen aan de huidige onderzoeken, iets wat lastig is gezien de zeldzaamheid van de ziekte. Internationale samenwerking op dit gebied is volgens Brouwer daarom cruciaal.
Bron: