Nieuwe behandeloptie voor gemetastaseerde triple-negatieve borstkanker

Delen via:

Onderzoek toont aan dat behandeling met sacituzumab govitecan een waardevol alternatief is voor monotherapie-chemotherapie bij patiënten met gemetastaseerde triple-negatieve borstkanker. Ondanks het bijwerkingenprofiel is het een ontwikkeling die gevolgen kan hebben voor de toekomstige klinische praktijk, stelt medisch oncoloog dr. Marleen Kok (NKI-AvL).

Patiënten met uitgezaaide triple-negatieve borstkanker hebben een slechte prognose. Sacituzumab govitecan is een antilichaam-geneesmiddelconjugaat dat is samengesteld uit een antilichaam dat zich richt op het humane trofoblastceloppervlakantigeen 2 (Trop-2), dat tot expressie wordt gebracht in de meeste borstkankers, gekoppeld aan SN-38 (topoisomerase I-remmer) via een gepatenteerde hydrolyseerbare linker.

ASCENT

In een gerandomiseerde fase III-studie (ASCENT) is sacituzumab govitecan geëvalueerd in vergelijking met monotherapie-chemotherapie naar keuze van de arts (eribuline, vinorelbine, capecitabine of gemcitabine) bij patiënten met recidiverende of refractaire gemetastaseerde triple-negatieve borstkanker. Het primaire eindpunt was progressievrije overleving bij patiënten zonder hersenmetastasen.

Uitkomsten

In totaal werden 468 patiënten zonder hersenmetastasen gerandomiseerd door sacituzumab govitecan (235 patiënten) of chemotherapie (233 patiënten). De mediane leeftijd was 54 jaar; alle patiënten hadden eerder taxanen gebruikt. De mediane progressievrije overleving was 5,6 maanden (95%-BI, 4,3 tot 6,3; 166 voorvallen) met sacituzumab govitecan en 1,7 maanden (95%-BI, 1,5 tot 2,6; 150 voorvallen) met chemotherapie (HR voor ziekteprogressie of overlijden, 0,41; 95%-BI, 0,32 tot 0,52; p < 0,001). De mediane totale overleving was 12,1 maanden (95%-BI, 10,7 tot 14,0) met sacituzumab govitecan en 6,7 maanden (95% BI, 5,8 tot 7,7) met chemotherapie (hazard ratio voor overlijden, 0,48; 95% BI, 0,38 tot 0,59; P <0,001). Het percentage patiënten met een objectieve respons was 35% met sacituzumab govitecan en 5% met chemotherapie. De incidenties van de belangrijkste behandelinggerelateerde bijwerkingen van graad 3 of hoger waren neutropenie (51% met sacituzumab govitecan en 33% met chemotherapie), leukopenie (10% en 5%), diarree (10% en <1%), anemie (8% en 5%), en febriele neutropenie (6% en 2%). Er waren drie sterfgevallen als gevolg van bijwerkingen in elke groep.

Concluderend: de progressievrije en algehele overleving waren significant langer met sacituzumab govitecan dan met monotherapie chemotherapie bij patiënten met uitgezaaide triple-negatieve borstkanker. Myelosuppressie en diarree kwamen vaker voor bij sacituzumab govitecan.

Bron:

Bardia A, Hurvitz S, Tolaney S, et al. Sacituzumab Govitecan in Metastatic Triple-Negative Breast Cancer. N Engl J Med. 2021;384:1529-41.

Commentaar dr. Marleen Kok, internist oncoloog AVL-NKI Amsterdam

“Een relevante studie voor ons als oncologen, want hoewel triple-negatieve borstkanker een redelijk zeldzame variant is – hij komt bij ongeveer 15% van de borstkankerpopulatie voor – worden we er toch allemaal wel mee geconfronteerd in onze praktijk. En we hebben mensen in dat gemetastaseerde stadium zo weinig te bieden. Het zijn vaak jonge vrouwen en de prognose, met een mediane overleving van slechts negen tot twaalf maanden, is beslist slecht. Natuurlijk zijn er meer nieuwe ontwikkelingen voor deze patiëntencategorie zoals checkpoint inhibitors, maar ook deze ontwikkeling is zeer welkom.”

Heftig bijwerkingenprofiel

“Een belangrijk punt van aandacht is wel het bijwerkingenprofiel, want dat is beduidend heftiger in de sacituzumab-govitecan-groep dan in de chemotherapiegroep. Vooral de neutropenie en diarree vind ik daarbij heel belangrijk. Dat zijn echt ernstige bijwerkingen die de kwaliteit van leven van deze patiënten aantasten. We zien ditzelfde bijwerkingenprofiel van sacituzumab govitecan ook bij  patiënten met gemetastaseerd ER-positief mammacarcinoom. Daarover is al gepubliceerd in Annals of Oncology.1 We zullen nog moeten bekijken hoe we hier in de praktijk mee omgaan voor de patiënten met gemetastaseerde triple-negatieve borstkanker. Tegelijkertijd zie ik wel dat deze behandeling voldoet aan de Paskwil-criteria, dus ik verwacht niet dat we tot de conclusie zullen komen dat het te toxisch is. Er zullen zeker nog kwaliteit-van-levengegevens komen uit deze studie, maar bij oncologen bestaat nu al heel veel behoefte om patiënten met dit middel te kunnen behandelen. Een vijf maanden langere overleving is voor deze patiëntencategorie immers zeer interessant. Natuurlijk moeten we nog wachten op de beoordeling om het toegelaten te krijgen tot de verzekerde zorg. Afgezien daarvan is het op dit moment ook nog niet beschikbaar voor compassionate use. Dat is jammer.”

In eerder stadium?

“Heel mooi is dat de studie zich niet beperkt tot vrouwen die geen hersenmetastasen hebben. Van de in de studie geïncludeerde patiënten hadden er 61 al wel hersenmetastasen. Heel interessant voor de klinische praktijk, want daar treffen we die vanzelfsprekend ook. De resultaten van deze arm van de studie moeten nog worden gepubliceerd, maar zijn al wel gepresenteerd2 en zijn zeker interessant voor de praktijk.

Vervolgonderzoek zal zich richten op de vraag of de behandeling ook al in een eerder stadium kan worden gegeven, eventueel samen met een checkpointremmer. Naar de meerwaarde van toepassing in de neoadjuvante setting loopt al de Sascia-studie.3 De vraag is natuurlijk wat in dat geval de winst is ten opzichte van de toxiciteit. De balans daarin zal anders uitvallen dan in de latere, gemetastaseerde setting omdat in de neoadjuvante setting immers ook nog andere behandelopties beschikbaar zijn.”

Bronnen:

  1. Kalinsky K, Diamond J, Vahdat L, et al. Savituzumab govitecan in previously treated hormone receptor positive/HER-2 negative metastatic breast cancer: final results from a phase I/II, single-arm basket trial. Ann Oncol. 2020;31:1709-18.
  2. Diéras V, Weaver R, Tolaney S, et al. Abstract PD13-07: Subgroup analysis of patients with brain metastases from the phase 3 ASCENT study of sacituzumab govitecan versus chemotherapy in metastatic triple-negative breast cancer. SABCS20-PD13-07 Published February 2021.
  3. https://www.gbg.de/en/trials/sascia.php

Doxorubicine-trabectedine met trabectedine-onderhoud bij leiomyosarcoom

nov 2024 | Bot en wekedelentumoren, Gynaecologische oncologie

Lees meer over Doxorubicine-trabectedine met trabectedine-onderhoud bij leiomyosarcoom

Sociaaleconomische verschillen beïnvloeden overleving bij kanker

nov 2024

Lees meer over Sociaaleconomische verschillen beïnvloeden overleving bij kanker

Associatie tussen QoL, effectiviteit en goedkeuring van oncologische geneesmiddelen

nov 2024

Lees meer over Associatie tussen QoL, effectiviteit en goedkeuring van oncologische geneesmiddelen

Speeksel van reptiel brengt alvleeskliertumor in beeld

nov 2024 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Speeksel van reptiel brengt alvleeskliertumor in beeld

Ponsegromab voor de behandeling van cachexie bij kanker: een fase II-studie

nov 2024 | Longoncologie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Ponsegromab voor de behandeling van cachexie bij kanker: een fase II-studie

Bevolkingsonderzoeken vonden in 2023 bij 27.000 mensen kanker of voorstadia daarvan

nov 2024 | Borstkanker, Gynaecologische oncologie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Bevolkingsonderzoeken vonden in 2023 bij 27.000 mensen kanker of voorstadia daarvan

Recent advances in the use of CAR T-cell therapies in relapsed/refractory diffuse large B-cell lymphoma and follicular lymphoma

1 okt 2024 om 12:00 | Lymfoom

Lees meer over Recent advances in the use of CAR T-cell therapies in relapsed/refractory diffuse large B-cell lymphoma and follicular lymphoma

Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

10 sep 2024 om 20:00

Lees meer over Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

Pakketbeslissingen en (on-)zekere kosteneffectiviteit: Willingness to Pay voor geneesmiddelen

1 jul 2024

Lees meer over Pakketbeslissingen en (on-)zekere kosteneffectiviteit: Willingness to Pay voor geneesmiddelen

Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

10 jun 2024 om 16:30 | Lymfoom

Lees meer over Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

Keynote webinar: Spotlight on antibody–drug conjugates in cancer

19 feb 2024 om 17:30 | Borstkanker

Lees meer over Keynote webinar: Spotlight on antibody–drug conjugates in cancer

Prostaatkanker nu en in de toekomst

25 jan 2024 | Uro-oncologie

Lees meer over Prostaatkanker nu en in de toekomst

Niet-melanoom huidkanker in de regio

31 aug 2023 | Dermato-oncologie, Radiotherapie

Lees meer over Niet-melanoom huidkanker in de regio

Keynote Webinar | Spotlight on Cardio-Oncology

16 mei 2023 om 17:30

Lees meer over Keynote Webinar | Spotlight on Cardio-Oncology

Borstkanker; een update op alle vlakken

9 mei 2023 om 20:00 | Borstkanker, Neuro-oncologie

Lees meer over Borstkanker; een update op alle vlakken

Immuno-oncologie module 1: immunologie en immuuntherapie

Lees meer over Immuno-oncologie module 1: immunologie en immuuntherapie

Immuno-oncologie module 2: Bijwerkingenmanagement en checkpoint inhibitors

Lees meer over Immuno-oncologie module 2: Bijwerkingenmanagement en checkpoint inhibitors

Immuno-oncologie module 3: Verpleegkundige casuïstiek

Lees meer over Immuno-oncologie module 3: Verpleegkundige casuïstiek

ASCO Direct™ GU 2025

vrijdag 14 feb 2025 t/m zaterdag 15 feb 2025 | Uro-oncologie

Lees meer over ASCO Direct™ GU 2025

Video COSMIC-313: eerstelijns tripelcombinatie voor gevorderd niercelcarcinoom

sep 2022 | Immuuntherapie, Uro-oncologie

Lees meer over Video COSMIC-313: eerstelijns tripelcombinatie voor gevorderd niercelcarcinoom

Duur androgeendeprivatietherapie van belang bij prostaatcarcinoom

sep 2022 | Uro-oncologie

Lees meer over Duur androgeendeprivatietherapie van belang bij prostaatcarcinoom

Sacituzumab govitecan-hziy verbetert overleving bij HR+/HER2- gemetastaseerd mammacarcinoom

sep 2022 | Borstkanker

Lees meer over Sacituzumab govitecan-hziy verbetert overleving bij HR+/HER2- gemetastaseerd mammacarcinoom

Sotorasib verbetert PFS ten opzichte van docetaxel bij KRAS G12C-gemuteerd NSCLC

sep 2022 | Longoncologie

Lees meer over Sotorasib verbetert PFS ten opzichte van docetaxel bij KRAS G12C-gemuteerd NSCLC

Selpercatinib geeft duurzame respons bij medullair schildkliercarcinoom

sep 2022 | Hoofd-halsoncologie

Lees meer over Selpercatinib geeft duurzame respons bij medullair schildkliercarcinoom

Toevoegen cabozantinib aan ipilimumab-nivolumab verbetert PFS bij gevorderd RCC

sep 2022 | Immuuntherapie, Uro-oncologie

Lees meer over Toevoegen cabozantinib aan ipilimumab-nivolumab verbetert PFS bij gevorderd RCC

In aantocht: gentherapie voor epidermolysis bullosa

sep 2022 | Dermato-oncologie

Lees meer over In aantocht: gentherapie voor epidermolysis bullosa

Researcher comment TROPiCS-02: sacituzumab govitecan bij HR+, HER2- gevorderde borstkanker

sep 2022 | Borstkanker

Lees meer over Researcher comment TROPiCS-02: sacituzumab govitecan bij HR+, HER2- gevorderde borstkanker

Mythes over zongebruinde huid hardnekkig en risicovol

sep 2022 | Dermato-oncologie

Lees meer over Mythes over zongebruinde huid hardnekkig en risicovol

Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk

feb 2024 | Longoncologie

Lees meer over Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk

Podcast: Progress in PARP inhibitors - An exciting option for treating metastatic prostate cancer?

dec 2023 | Uro-oncologie

Lees meer over Podcast: Progress in PARP inhibitors - An exciting option for treating metastatic prostate cancer?

Podcast pancreascarcinoom

dec 2022 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Podcast pancreascarcinoom

Slokdarm- en maagkanker

jun 2021 | Chirurgie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Slokdarm- en maagkanker

Impact van COVID-19 op bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland

feb 2021 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Impact van COVID-19 op bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland

MedNet Oncologie 2024-05

okt 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-05

MedNet Oncologie special Colorectaal carcinoom

sep 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Colorectaal carcinoom

MedNet Oncologie 2024-04

aug 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-04

MedNet Oncologie special Borstkanker 2024

jul 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Borstkanker 2024

MedNet Oncologie special Longkanker 2024

jun 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Longkanker 2024

MedNet Oncologie 2024-03

jun 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-03

MedNet Oncologie 2024-02

apr 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-02

MedNet Oncologie special Uro-Oncologie 2024

mrt 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Uro-Oncologie 2024

MedNet Oncologie 2024-01

feb 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-01