Het Radboudumc en Université Paris Cité hebben een nieuwe biomarker gevonden waarmee de aanwezigheid van urinezuurkristallen heel goed is te monitoren. Mogelijk is daarmee gezondheidsschade op termijn terug te dringen.
Jicht die niet goed wordt behandeld geeft ook gezondheidsschade tussen de acute aanvallen door. Om meer inzicht te krijgen in hoe het ziekteproces in elkaar zit, analyseerden de onderzoekers bij 71 patiënten welke ontstekingseiwitten precies bij de 3 verschillende periodes van jicht betrokken zijn: de acute opvlamming, de rustige tussenperiode en de periode waarin het urinezuurniveau is genormaliseerd door de medicatie.
Met proteomics-technieken zochten ze naar een kleine 100 eiwitten die bij ontstekingsprocessen betrokken kunnen zijn. Ze zagen dat 4 eiwitten een belangrijke rol spelen in de acute fase van de jichtaanval. Van die 4 bleek het eiwit TNFSF14 een centrale rol te spelen. Dit eiwit kan volgens de auteurs een nieuwe biomarker voor jicht gaan worden.
De auteurs zien mogelijkheden om via TNFSF14 de ziekte te monitoren. Daarnaast kan het ook geschikt zijn om snel te zien of nieuwe medicijnen voor jicht werken of niet. Vooral in het goed monitoren van de ziekte valt nog veel winst te behalen.
Bron: