Het transplantatiecentrum van het LUMC heeft in studieverband voor het eerst een veelbelovende celtherapie toegepast bij een patiënt met een donornier. De nieuwe behandeling moet afstoting van het orgaan tegengaan en een leven lang slikken van immuunsuppressiva voorkomen.
Hiervoor haalden artsen vóór de transplantatie miljoenen Treg-cellen (regulerende T-cellen) uit de patiënt en pasten die in het lab vervolgens genetisch zo aan dat ze hun controlerende werk specifiek rondom de getransplanteerde nier gaan doen. Ruim 3 maanden na de transplantatie kreeg de Leidse patiënt zijn eigen genetisch aangepaste Treg-cellen – nu TX200 genoemd – weer terug via een infuus. Naar verwachting zullen veel van de TX200-cellen hun weg vinden naar de gedoneerde nier, waar de cellen zich aan het orgaan binden en actief worden met als doel om afstoting te voorkomen.
De behandeling maakt onderdeel uit van een internationale klinische studie waarin de therapie voor het eerst wordt toegepast op mensen en waaraan ook centra in Oxford, Leuven, Groningen en Rotterdam meedoen. De patiënten die binnen het onderzoek zijn behandeld, worden de komende tijd gevolgd. Daarna zal waarschijnlijk een groter onderzoek volgen. Hopelijk kan de nieuwe celtherapie daarna op grotere schaal worden toegepast, zodat patiënten minder afhankelijk worden van afweeronderdrukkende medicijnen.
Bron: